Netrefil se. Čtyřicetiletý muž při aktu utrpěl raritní zlomeninu

Nepříliš časté, ale přesto se to může stát. Moment, který nechce nikdo zažít, se přihodil 40letému muži. Při pohlavním styku si o partnerku „zlomil“ penis. Samotný úraz je velmi vzácný, jenže tentokrát šlo o extrémní raritu. Jako první člověk na světě si muž penis zlomil vertikálně, tedy podélně.

V mužském pohlavním orgánu není kost, přesto se prasknutí či natržení vazivové tkáně v přirození nazývá zlomeninou. Dotyčný má pocit, jako by si něco zlomil. Mnohdy slyší a pociťuje prasknutí, následně přichází velká bolest. K tomuto stavu dochází v momentě, kdy je ztopořený úd vystaven abnormálnímu ohybu a tlaku.

Pozor na určité sexuální polohy

Podle studie, která byla publikovaná v časopisu British Medical Journal, ke zlomenině penisu po dvacetiletém studování dochází v 88,5 procentech těchto úrazů při pohlavním styku. Nejrizikovějšími sexuálními polohami jsou „na psa“ nebo když je muž nahoře. Mezi další méně časté příčiny patří například masturbace.

K tomuto poranění nejčastěji dochází u mužů po čtyřicítce. Ti, u kterých ke zranění došlo, jej popisují jako pocit prasknutí, po kterém přichází ostrá bolest.

Při následném vyšetření je úd značně oteklý. Dosud byly zaznamenány jen případy, kdy se penis zlomil horizontálně. Až v 77 procentech případů došlo ke zlomenině, po níž se penis zahnul doleva. Britská asociace urologických chirurgů do 24 hodin od zranění doporučuje, aby pacient podstoupil operační zákrok. Tím sníží riziko dlouhodobých komplikací, například zakřivení penisu nebo problémy s močovou trubicí.

Do července 2020 nebyl zaznamenán jiný případ zlomení mužského pohlavního orgánu než horizontální, tedy příčný. Případ 40letého muže je však ukázkou toho, že si lze úd zlomit i vertikálně. Při pohlavním styku s partnerkou si muž vzpříčil penis o její „perineum“. Laicky řečeno se muž „netrefil“ a narazil na hráz, která se nachází mezi konečníkem a pohlavním orgánem ženy.

Zajímavé je, že pacient cítil bolest a následný mírný otok, ale neměl pocit, že by něco prasklo. Následně byl převezen na vyšetření magnetickou rezonancí, aby se vyloučilo, že mu praskla dorzální céva nebo závěsný vaz. Rezonance potvrdila, že si muž vertikálně natrhl vazivovou tkáň o délce tří centimetrů.

I přes šok a bolest se mohl za šest měsíců aktivně vrátit k sexuálním aktivitám. „A dosahoval erekce stejné kvality jako před úrazem. Popíral jakékoliv zakřivení penisu nebo hmatatelné jizvy,“ dodali autoři studie.

Tagy: