Marcela chtěla jet pozdějším spojem. Rodiče popsali chvíli, než nasedla do „autobusu smrti“

Nehoda vlaku s autobusem na Slovensku

Tragická srážka vlaku s autobusem na Slovensku

Čtyřicetiletá Marcela udělala osudové rozhodnutí, když se od rodičů vydala o autobus dříve. Ten následně u Nových Zámků skončil v plamenech po srážce s mezinárodním expresem, protože pravděpodobně nefungovala signalizace. Šest ze sedmi cestujících zemřelo, mezi mrtvými byla i ona, i když její totožnost ještě musí potvrdit test DNA. S ní měl jet i její syn Filip, který se právě dostal na vytouženou školu, ale z cesty se omluvil, což mu dost možná zachránilo život. Sílu pozůstalým na dálku poslal i papež, kterého neštěstí také zasáhlo. Informovala o tom slovenská média.

Jednou ze sedmi obětí srážky na přejezdu byla podle deníku Nový Čas i svobodná matka Marcela, jejíž syn Filip se nedávno dostal na vytouženou školu. Na autobus, v němž až na jednoho cestujícího zemřeli všichni, ji doprovodil Filipův děda a její otec. Původně měla jet až pozdějším spojem, ale maminka jí řekla, že u nich, u rodičů, byla celý den a měla by si jet domů odpočinout, než půjde do práce. „Když šla na autobus, ještě mi říkala: ‚Dědo, potom ti ukážu fotky z té rozlučky ve škole,‘“ vzpomínal její otec, jak popisovala Filipovo rozloučení se školou.

ČTĚTE TAKÉ: Nehoda na Slovensku spustila vlnu solidarity. Vybraná částka pro zraněné a pozůstalé roste

Chybělo málo a na palubě osudného autobusu byl s ní i patnáctiletý syn Filip, který se z cesty omluvil, protože byl unavený. „Zůstane s námi, Marcelina sestra si ho osvojí a my mu dáme lásku a všechno, co bude potřebovat,“ shodli se děda se svou chotí, podle nichž museli kvůli identifikaci dcery odevzdat DNA. Oba poděkovali za všechnu pomoc, kterou jim ostatní nabídli. Ještě ve čtvrtek na platformě Donio vznikla sbírka, kde se během prvního dne vybralo přes 16 tisíc eur.

Přímo u nehody pak byl Michal. Stejně jako řidič autobusu čekal, až projede vlak, ale v koloně u přejezdu byl až dál. „Závory byly dole. Před námi stála bílá dodávka, před ní autobus a před ním tuším ještě jedno auto. Čekáme. Všichni. Za chvíli se zprava přiřítil vlak a profrčel okolo nás. Poté, co zmizel a uplynulo pár minut, se zvedly závory. Tak jako vždycky. První jelo osobní auto a za ním samozřejmě autobus,“ svěřil se Michal podle webu Koktejl.sk. Z klidu ho probralo až troubení vlaku.

„Autobus, který se pomalu přesouval přes koleje zleva, zasáhla obrovská síla řítícího se vlaku. Hrozná rána a výbuch. Víc jak polovinu autobusu vlak odtrhnul od jeho zadní části a přes 300 metrů ho tlačil před sebou v plamenech. Zadek odhodil do příkopu,“ vylíčil Michal.

Modlí se i papež František

S pozůstalými soucítí podle webu Ta3.com i papež František, který jim zaslal skrze nitranského biskupa Viliama Judáka vzkaz. Modlí se za ně a obětem posílá své požehnání.

tragické srážce rychlíku EC 279 z Prahy do Budapešti s linkovým autobusem došlo ve čtvrtek krátce po páté hodině večer. Při nehodě zemřelo sedm lidí, přičemž šest z nich bylo ze stejné vesnice. Žádná z obětí necestovala vlakem.

Příčiny nehody jsou zatím předmětem vyšetřování. Slovenskými médii se však šíří informace, že na přejezdu, kde k tragédii došlo, již několik dní nefungovala zvuková ani světelná signalizace. Slovenský ministr dopravy Jozef Ráž zmínil možné selhání lidského faktoru kvůli výluce, vlak prý neměl na kolejích vůbec jet. Interní dokument železnic ale odhalil, že výluka dávno před projetím vlaku dávno skončila.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Šest obětí tragédie na Slovensku pocházelo z jedné obce. Starosta zavzpomínal na řidiče

Tagy: