Tragická nehoda u Nových Zámků: Interní dokument odhaluje nové údaje, vše mohlo být jinak

Tragická nehoda autobusu a vlaku na jihu Slovenska, která si vyžádala sedm lidských životů, dodnes vyvolává mnoho otázek. Podle slovenského ministra dopravy Josefa Ráže byla kolej, po které vlak jel, uzavřená. Jeho tvrzení má však vyvracet interní dokument železnic, který má k dispozici deník Aktuality.sk.

Portálu Aktuality.sk se podařilo dostat k internímu dokumentu železnic, podle něhož výluka na trase u Nových Zámků sice ve čtvrtek skutečně byla – jelikož bylo poškozené nosné lano trakčního vedení, jenomže skončila už v 16:38, tedy téměř půl hodiny před nehodou.

ČTĚTE TAKÉ: Tragédie na Českolipsku. Seniora zřejmě usmrtilo převrácení koňského povozu na lesní cestě

To by vyvracelo dřívější tvrzení Ráže, který den po nehodě uvedl, že vlak, který se na trati objevil, tam neměl co dělat. „Předběžné výsledky vyšetřování ukazují, že nedošlo k systémovému ani technickému selhání, pravděpodobně šlo o selhání lidského faktoru,“ uvedl den po tragédii. Dodal, že na uzavřené koleji nebyl kvůli výluce zapnutý systém řízení závor pro chráněný přejezd, kde se vlak střetl s autobusem.

Ministerstvo se k nově zveřejněným informacím nevyjádřilo, odvolává se na pokračující vyšetřování, informuje web Tvnoviny.sk. Podle odborníků na železnice však existuje několik druhů výluk a neznamená to, že když jedna skončila, druhá nemohla trvat i nadále.

Slovenský národní vlakový dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), který měl ve vlaku svůj personál a v soupravě své vagony, se strojvůdce zastal. „Už nyní můžeme vyloučit pochybení strojvůdce, které by mohlo zapříčinit tuto nehodu. Strojvůdce jednal podle předpisů, vysoce profesionálně a pohotově. S ohledem na nepříznivé okolnosti, spojené s počasím a opravou infrastruktury, udělal všechno, co bylo v jeho silách. Vzniklou situaci nemohl očekávat ani jí zamezit,“ uvádí v prohlášení ZSSK, podle níž pohotově postupovali i zaměstnanci ve vlaku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kvůli sražené dívce v Troji volali po opatřeních. Přímo před nimi se „předvedl“ další motorkář

Tagy: