Prachy, moc a koryta, cupuje opozice platy politiků. Fiala je symbol elitářství, řekl Havlíček

Místo předseda Snemovny Karel Havlíček (24. října 2024 ve Sněmovně)

Poslanci se přeli o zvýšení platů politiků

Zástupci opozičního hnutí ANO zkritizovali ve Sněmovně vládní návrh na růst platů vrcholných politiků. Stalo se tak na mimořádné schůzi, kterou opoziční strana svolala na čtvrtek večer. Podle stranického předsedy Andreje Babiše je vláda odtržená od běžného života. Sněmovna v podvečer návrh programu mimořádné schůze překvapivě schválila. Do debaty se tak budou moci zapojit všichni poslanci, nejen řečníci s právem přednostního vystoupení, jako jsou například předsedové stran či poslaneckých klubů.

Babiš na mimořádné schůzi poslanců promluvil jako první. Právě on podal předlohu, která by platy politiků na pět let zmrazila. Vláda je podle něj odtržená od běžného života. „Kdybych byl premiér, tak s Jurečkou vyrazím dveře. Zbláznili se. Máme největší pokles reálných mezd v Evropské unii, nejdražší elektřinu, navyšování daní a oni si přidávají,“ prohlásil Babiš před poslanci. „Prachy, moc a koryta, to symbolizuje tuto vládu,“ okomentoval.

ČTĚTE TAKÉ: Sněmovna schválila schodek na příští rok. Je nereálný, ale papír snese vše, glosoval Kalousek

Zkritizoval i kroky kabinetu Petra Fialy (ODS) týkající se ČEZu. Babiš by odkoupil podíly minoritních akcionářů, což by státu podle něj umožnilo nařídit nižší ceny elektřiny a efektivněji investovat do výstavby nových jaderných reaktorů. „Nedělejte ze mě pitomce, experti. Byl jsem ministr financí, něco jsem vybudoval a jsem z byznysu,“ vzkázal Babiš.

Poté opět vinil kabinet z toho, že způsobil rekordní inflaci, čímž znehodnotil úspory lidí, a je podle něho zodpovědný za jedny z nejvyšších cen energií v Evropě. Vláda by už podle šéfa ANO neměla nic dělat, aby nevznikly další škody.

Babiš kromě toho požádal o podporu pro svůj návrh, který by zmrazil platy vrcholných politiků na následujících pět let. Kabinet má tak prý poslední šanci ukázat, že pracuje pro občany, míní Babiš. „Jsou tam kvůli sobě, takže to nedokážou,“ přidal. Vyzval poslance, aby podpořili jeho návrh na zmrazení platů a mezitím se pokusili najít „realistické“ řešení.

S kritikou se přidala místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. „Důvěra občanů v politiky je křehká. Návrh na skokový růst jejich platů o sedm procent ji dále podlamuje. Pokud vám na důvěře veřejnosti záleží, musíte prokázat, že jste s ní i v těžkých časech na jedné lodi,“ uvedla bývalá ministryně financí. Zvyšování platů politiků označila za „monarchistické“ a za „ždímání“ ostatních občanů.

„Hlásáte úspory a sami si přilepšujete,“ řekl místopředseda Sněmovny a ANO Karel Havlíček. Uvedl, že příčinou neúspěchu vlády není její slabá komunikace, ale její nekompetence. Premiéra Fialu pak Havlíček označil rovnou za symbol elitářství.

Opozice chce zmrazení platů

Mimořádnou schůzi o platech politiků nechalo svolat opoziční hnutí ANO, které prosazuje zmrazení platů zákonodárců, členů vlády či prezidenta.

Nastavením platů zákonodárců, členů vlády, prezidenta či soudců se musejí politici znovu zabývat v souvislosti s květnovým verdiktem Ústavního soudu, jenž zrušil s platností od příštího roku zákonný koeficient nutný pro jejich výpočet. Soud uvedl, že letošní snížení soudcovských platů, které spočívalo v trvalé změně tohoto koeficientu, odporuje ústavnímu pořádku.

Vláda doručila do Sněmovny novelu, podle níž by příští rok vzrostly platy vrcholných politiků, soudců a státních zástupců o téměř sedm procent. Zmrazení podporují opoziční hnutí ANO nebo SPD.

Nejvíc by měl na základě novely dostat prezident, a to bezmála o 24 tisíc korun hrubého. Petr Pavel by si tak mohl přijít na 364 700 korun. Premiérovi a šéfům obou parlamentních komor by měl plat stoupnout z necelých 275 tisíc na 293 900 korun. O více než 10 tisíc by si zřejmě přilepšili vicepremiéři, ministři a místopředsedové Senátu a Poslanecké sněmovny.

Platy by se zvýšily také předsedům parlamentních výborů, a to přibližně o 9 900 korun. Nejméně by přidáno dostali řadoví poslanci a senátoři – okolo sedmi tisíc.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Skandál a nemravnost, říkají experti o platech politiků. Žábou na prameni jsou soudci, má jasno Korecký

Tagy: