Pracovní karanténa se může týkat zdravotnictví i dopravy. Školství naopak Rakušan vyloučil

Vít Rakušan

Tisková konference Víta Rakušana

Pracovní karanténa se nebude týkat školství. Podobných profesí bude typologicky více. Po pondělním jednání Ústředního krizového štábu to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Týkat by se podle šéfa resortu vnitra mohla naopak zdravotnictví, dopravy, energetiky a pohřebnictví. Definitivní seznam musí schválit vláda.

Smyslem pracovní karantény je udržet fungování státu v chodu i v případě, kdy by se i mezi zaměstnanci v oblasti kritické infrastruktury ve větší míře rozšířila varianta koronaviru omikron. „Pracovní karanténa je, že zaměstnanec přijde do práce, otestuje se antigenním testem a pokud vyjde pozitivně, ale člověk je bez symptomů, tak bude mít zaměstnavatel právo u specifických profesí říci, že ho potřebuje na pracovišti. Musí ale zajistit podmínky,“ vysvětlil Rakušan s tím, že pokud by osoba měla pozitivní PCR test, je nemocná a musí zůstat doma.

Pracovní karanténa souvisí s tím, že od 17. ledna budou všichni zaměstnanci povinni testovat se dvakrát týdně antigenními testy. V případě pozitivity půjdou na pět dní do karantény, přičemž tento režim by měl fungovat dva až tři týdny. Opatření by se mohlo podle Rakušana týkat například zdravotnictví, dopravy, ale i energetiky a pohřebnictví.

Plicní problémy způsobuje i omikron

„Pracovní karanténa se určitě nebude logicky týkat školství. Jakmile je pedagog pozitivně testován, míra šíření nákazy je natolik veliká, že nepůjde s pozitivním testem do třídy. Typologicky takových profesí bude mnohem a mnohem více,“ řekl Rakušan.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se pracovní karanténa bude týkat právě pracovníků ve zdravotnictví a v sociálních službách. Prozradil to novinářům na tiskové konferenci při návštěvě ve Fakultní nemocnici Brno. „Určitě se to bude týkat zdravotnictví a sociálních služeb, tam jsme si stoprocentně jisti,“ uvedl Válek.

Omikron má mít slabší průběh nákazy. Rakušan i přesto nabádal k opatrnosti. „Máme zprávy od ministerstva zdravotnictví, že se ukazuje, že u neočkovaných omikron plicní problémy způsobuje. Už je to doloženo. Pro neočkované je i tato mutace výrazně riziková,“ upozornil ministr vnitra.

Řešilo se také testování studentů vysokých škol. „V této chvíli tam nebude probíhat testování, je to po dohodě z rektory, a to z důvodu, že momentálně probíhá zkouškové období,“ doplnil Rakušan.

Tagy: