Podrazák Babiš? Zeman se naštval na premiéra, pragmatické spojenectví je v krizi

Užitečná vzájemná podpora, pragmatické spojenectví, výhodný vztah. Tak by se dalo popsat „přátelství“ premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana. Jenže místo poplácávání po zádech Andrejovi a vtípků o Milošovi teď Babiš se Zemanem bojují. Podle informací CNN Prima NEWS došlo i na ostrá slova.

Andrej Babiš namíchl prezidenta Miloše Zemana rozhodnutím o šéfovi BIS Michalu Koudelkovi. Zeman chtěl, aby se ho Babiš zbavil. Jenže premiér Koudelku v čele BIS nechal. Sice ho vláda nejmenovala znovu ředitelem, ale pověřila Koudelku řízením kontrarozvědky.

A Zeman to teď dává Babišovi „sežrat“. Podle zákulisních informací CNN Prima NEWS Zeman o Babišovi na jedné z hradních schůzek dokonce prohlásil, že je to „podrazácká svi*ě“. Veřejně prezident řekl, že se Babiš snažil zastavit odposlechy Zemanových spolupracovníků, což je velmi vážné obvinění premiéra. Babiš následně tvrzení hlavy státu popřel. Jeden z politiků tedy nemluví pravdu.

Dalším rýpnutím Zemana je kritika státního rozpočtu. Ač prezident vždy v minulosti rozpočet Babišovy vlády podpořil projevem ve Sněmovně, tentokrát přišla studená sprcha. Zeman dokonce zvažuje, že pokud se návrh rozpočtu nezmění, mohl by ho vetovat.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček nechtěl aktuální vztahy mezi Zemanem a Babišem komentovat. „Politický provoz v rozbouřených vodách si žádá diskrétnost, proto nechám otázku bez odpovědi,“ napsal mnohoznačně na dotaz CNN Prima NEWS Ovčáček.

„Náš vztah s panem prezidentem je nejlepší, jaký kdy historicky mezi premiérem a prezidentem byl,“ popsal premiér Babiš pro CNN Prima NEWS. O současné situaci ale konkrétně nemluvil.

Babiš je nedůvěryhodný, říkal Zeman před 10 lety

Babiš se podle politologa z Metropolitní univerzity Praha Petra Justa snaží balancovat, aby se se Zemanem nerozešel úplně a zároveň aby neztratil prozápadně orientované voliče. „V aktuální situaci naráží Andrej Babiš na jeden aspekt své politické identifikace – široké názorové rozkročení. Mezi jeho voliči je jak voličská skupina sympatizující se Zemanem na straně jedné, tak na straně druhé velmi prozápadně orientovaní lidé,“ řekl CNN Prima NEWS Just.

Dodal, že to není poprvé, kdy Babiš musí mezi těmito skupinami balancovat. „Zrovna zahraniční a bezpečnostní politika jsou těmi, kde musí Babiš tento vnitřní rozpor řešit nejčastěji. Navíc Andrej Babiš celou dobu aktivně podporoval BIS pod vedením Koudelky. Kdyby ho teď odstavil, bylo by jasné, že to bylo na popud prezidenta, čímž by navíc Andrej Babiš mohl vypadat, že není silným autonomním lídrem,“ podotkl Just.

„Přátelství“ prezidenta a premiéra tak prochází jakousi krizí. Není to poprvé, kdy je jejich vztah rezervovaný. Ještě před deseti lety si politici vůbec nemohli přijít na jméno. V roce 2011 mluvil Zeman o Babišovi jako o nevěrohodném člověku. Když Babiš oznámil svůj vstup do politiky s hnutím ANO, Zeman zavzpomínal na privatizaci Unipetrolu, která proběhla právě v období Zemanovy vlády.

„Pokud jde o pana Babiše, byl jsem přímým účastníkem podpisu dohody s ním při privatizaci Unipetrolu a konstatuji, že pan Babiš tuto podepsanou dohodu nedodržel. To je pro mě dostatečný důkaz nevěrohodnosti pana Babiše,“ prohlásil Zeman 15. listopadu 2011.

Babiš zase Zemana zostra kritizoval před prezidentskou volbou v roce 2013 a deklaroval, že bude volit kandidáta TOP 09 Karla Schwarzenberga.

V rozhovoru pro Parlamentní listy prohlásil, že Zeman je pokračovatelem éry Václava Klause. „Pro mě osobně nepřichází v úvahu jakýkoliv kandidát, který má něco společného s érou Václava Klause, opoziční smlouvou a se systémem korupce politických stran, který se zde zrodil během vlád Klause a Zemana,“ uvedl Babiš.

„Nepotřebujeme prezidenta, který bude svým egem dál rozdělovat společnost. Navíc všichni víme, čeho je schopen jeho nohsled a výběrčí Miroslav Šlouf. Nikdo přece Zemanovi nevěří, že svého nejbližšího spolupracovníka od Hradu odstřihne,“ tvrdil také Babiš. Rozhovor dodnes visí na webových stránkách hnutí ANO.

Změna přišla v roce 2015. Zeman má rád těžké váhy

Ani po volbách v roce 2013 nebyla situace ještě idylická. Zeman nejdříve nechtěl jmenovat Babiše ministrem financí, protože neměl čisté lustrační osvědčení. Prezident nakonec svůj názor změnil a Babiše do vlády jmenoval. Vysvětloval to tak, že se zachoval státnicky, protože vláda bez hnutí ANO nebyla podle Zemana možná.

Zásadní změna přišla kolem roku 2015. Co za ní přesně stálo, můžeme jen spekulovat. Zeman měl velmi chladný vztah k předsedovi vlády z ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. A zatímco během několika let proti Sobotkovi osnoval puče, ponižoval ho a ukazoval na něj holí, s Babišem čím dál víc „tokal“.

Zemanovi i Babišovi došlo, že když spolu budou vycházet, vydělají na tom oba. Podle některých Babiš Zemanovi imponoval. „Miloš nemá rád slabé kusy. A když si nalijeme čistého vína, nikdo jiný kromě Babiše na politické scéně není, s kým by se mohl měřit. Zkrátka těžká váha s těžkou váhou,“ popsal v roce 2018 pro web Neovlivní jeden ze zdrojů blízkých Hradu.

Vyvrcholením koketování mezi Zemanem a Babišem byla návštěva prezidenta na Čapím hnízdě v roce 2016, kde mimo jiné pokřtil klokana jménem Bimbo. Zeman se několikrát Babiše v kauze dotačního podvodu zastal. Řekl například, že kauzy jako čapí, drozdí či kukaččí hnízdo nesleduje, protože se zabývá pouze věcmi, které mají hodnotu přesahující miliardu korun. Ve zmiňované kauze jde o 50milionovou dotaci.

Ve stejném roce Babiš naznačil, že jeho hnutí ANO by mohlo při prezidentských volbách podpořit Zemana. „Prezident Zeman je kontroverzní, na druhou stranu je výrazný a je určitě lepší prezident než Klaus. Jako premiér vedl relativně úspěšnou vládu, jako prezident bojuje za české firmy. Je otázka, jestli některými výroky to nepřehání, ale má plno rozumných názorů, se kterými souhlasím... Pokud nenajdeme nějakou výraznou osobnost, tak nevím, jestli má smysl jít mermomocí do prohrané války jen proto, abychom měli kandidáta,“ uvedl Babiš pro Právo.

Volíme se navzájem

A o dva roky později potvrdil, že bude volit za prezidenta Zemana. Dodal, že se jedná o jeho osobní názor, nikoliv názor celého hnutí ANO. „Budu ho volit proto, že ho považuji za jednu z nejsilnějších osobností po roce 1989 a člověka, který nekrade, jsou za ním výsledky, drží slovo, jezdí do regionů a žije pro politiku,“ vysvětlil tehdy Babiš.

A letošní volby? Zeman už v červnu řekl, že bude volit hnutí ANO. A naznačil, že i kdyby volby vyhrála jedna z koalic, sestavením vlády pověří šéfa vítězné strany. Což může být hnutí ANO, i kdyby skončilo až třetí. Koalice jsou podle Zemana podvod na voliče. Otázkou tedy zůstává, jestli bude Zeman tento názor zastávat i po volbách. Protože je to přeci jen právě prezident, kdo s oblibou říká, že jen blbec nemění své názory. Babiš bude zkrátka po volbách Zemana potřebovat. A vědí to oba.

Tagy: