Volejbalista, obchodník s Ruskem, Zemanův klíčový muž. Kdo je Martin Nejedlý

Patří mezi nejvlivnější osoby z okolí prezidenta Miloše Zemana. V 90. letech působil v Rusku a neprůhledné kšefty s Východem má dodnes. I když je Martin Nejedlý na Hradě jako externí poradce bez platu, finančně z tohoto postavení těží daleko více, než by se mohlo zdát. V minulosti se díky tomu účastnil třeba jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a jeho lidmi. K Zemanovi ho přivedl kontroverzní lobbista Miroslav Šlouf.

„Před několika lety mě jeden vysoký důstojník BIS informoval, že pan Koudelka nařídil odposlouchávání mého nejbližšího okolí, a tedy i mě,“ řekl v neděli Zeman pro Blesk. Měl tím mimo jiné na mysli ekonomického poradce Martina Nejedlého.

Kdy a jak se Nejedlý k Zemanovi vůbec dostal?

Při vzniku Strany práv občanů – Zemanovců v roce 2009 se stal Martin Nejedlý jedním ze sponzorů. Vznik SPOZ inicioval bývalý komunistický funkcionář, kontroverzní lobbista a někdejší blízký Zemanův spolupracovník Miroslav Šlouf. Několik let Nejedlý působil jako místopředseda i první místopředseda.

Před první prezidentskou volbou v roce 2013 se budoucí šedá eminence Pražského hradu Šloufa zbavila. „Po Zemanově zvolení prezidentem získal Nejedlý prominentní postavení – kromě funkce poradce dostal na Hradě luxusní kancelář, kam si může zvát hosty bez nežádoucí pozornosti veřejnosti,“ upozornil v minulosti web Hlídací pes.

Nejedlý dokonce disponuje diplomatickým pasem, který usnadňuje cestování. Vydal mu ho tehdejší ministr zahraničí Jan Kohout, který má k Zemanovi velmi blízko. Podle oponentů je to v rozporu s diplomatickými zvyklostmi a Nejedlý na něj nárok nemá. Diplomatický pas je zejména symbolem určitého společenského postavení a prestiže.

Cesta do Moskvy na vlastní pěst. Kvůli Dukovanům?

Kontroverze vyvolala cesta Nejedlého do Moskvy s diplomatickým pasem v listopadu loňského roku. Hrad jednal na vlastní pěst bez spolupráce s ministerstvem zahraničí, což není standardní postup.

Nejedlý následně diplomatům sdělil, že jednal s poradcem ruského prezidenta Jurijem Ušakovem o tématech v gesci prezidentské administrativy. Mluvilo se i o přípravě budoucího setkání prezidentů Miloše Zemana a Vladimira Putina. Agendu prezidenta tak projednával člověk bez řádné smlouvy a bezpečnostní prověrky.

„Celé to je ale opravdu velmi podivné a vypovídá to o tom, že pan Nejedlý je v Rusku vnímán jako jejich nástroj na penetraci české politiky a na ovládání prezidenta Zemana. Oni přes něj něco zařizují,“ komentoval tehdy cestu Nejedlého pro Český rozhlas bývalý velvyslanec v Rusku a dlouholetý diplomat Petr Kolář.

Následně se na veřejnost dostaly spekulace, že Nejedlý mohl v Moskvě jednat s vedením firmy Rosatom. Týdeník Respekt upozornil, že tématem jednání mohla být dostavba jaderných bloků v Česku, o které má ruská státní firma dlouhodobě zájem. Vláda původně Rusko z tendru na dostavbu Dukovan nechtěla vyřadit, situace se změnila po informacích o útoku ve Vrběticích. Nejedlý před cestou Respektu řekl, že o dostavbě českého jádra jednat nebude.

Nemá dobrou pověst, říkal o Nejedlém Babiš

Nejedlý situaci v Rusku moc dobře zná. V mládí byl ligovým volejbalistou a hrál za Brno, po ukončení sportovní kariéry se však dal na podnikání. Řadu let působil právě v Rusku, obchodoval například s auty z Německa. V Rusku také začal spolupracovat s tamními olejáři, například pro Lukoil, a zprostředkovával dodávky technologií. Čím dalším se několik let v Rusku živil, není dodnes jasné.

Nejedlého nemá v lásce ani premiér Andrej Babiš (ANO). Už v minulosti naznačil, že Nejedlý je podle něj nedůvěryhodný člověk.

„Panu prezidentovi by pomohlo, kdyby se distancoval od některých svých nejbližších spolupracovníků, kteří mu nedělají dobrou pověst,“ komentoval premiér před prezidentskou volbou v roce 2018. Koho tím konkrétně myslel, neřekl. „Všichni je známe, v médiích byli dlouhodobě kritizováni,“ doplnil.

Tagy: