Praha hostí největší bitcoinovou konferenci v Evropě. Přilákala i miliardáře z USA

Konference BTC Prague 2023

Konference BTC Prague

V Praze ve čtvrtek odstartovala konference BTC Prague, podle organizátorů je to největší akce v Evropě zaměřená čistě na bitcoin. Na konferenci vystavují kryptoměnové společnosti z celého světa. V pátek má na místo dorazit i americký podnikatel Michael Saylor, superstar bitcoinové komunity.

Desítky stánků, obrovská přednášková hala, stánky s jídlem a žlutá – hlavní barva bitcoinu – na každém rohu. Z výstavního areálu v pražských Letňanech se na čtyři dny stal svatostánek fanoušků kryptoměn. Celkem má akce přilákat až devět tisíc návštěvníků.

Čtvrtek byl pro organizátory rozjezdový den. První hodiny akce byly určené lidem, kteří se v kryptoměnovém byznysu už nějakou dobu pohybují. Hlavní nápor čeká Letňany v pátek a o víkendu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krypta představí top 10 kryptoměn. Potřeby lidstva vyslyšel jen bitcoin, myslí si expert

„Zatím jsem moc spokojený. Počasí vyšlo. V pátek a v sobotu bude konference otevřená pro laickou veřejnost. Spustí se především česká stage, kde se vystřídá 35 řečníků z Česka a Slovenska,“ lákal pro CNN Prima NEWS Martin Kuchař, spoluorganizátor konference BTC Prague.

Na akci vystavují společnosti ze zahraničí i Česka. Jejich záběr je široký. Od muže, který vyrábí bitcoinová křesla, po miliónové společnosti, burzy a firmy, jež se zabývají těžbou kryptoměn, navrhováním čipů nebo výrobou hardwarových peněženek.

Český kryptoměnový průmysl na konferenci reprezentovala například burza Coinmate. Ta umožňuje klientům nákup kryptoměn v českých korunách. Dalšími jsou Trezor, Tropic Square či Vexl (aplikace umožňující anonymní nákup bitcoinu), které spadají pod tuzemského giganta SatoshiLabs.

„Pro mě je tato akce vyvrcholením ročních příprav. Je geniální po stovkách hodin vidět všechny představy zhmotněné v prostoru. Úžasný pocit,“ řekl pro CNN Prima NEWS spoluzakladatel SatoshiLabs Pavol Rusnak.

Čeká se na příchod hvězdy

I když se na BTC Prague objevila řada českých kryptoměnových influencerů, největší pozornost bude upřena na podnikatele, který v pátek přiletí ze Spojených států.

Konkrétně jde o Michaela Saylora, jehož společnost MicroStrategy neustále přikupuje bitcoiny a v současnosti jich drží zhruba 140 tisíc. Což při dnešní ceně představuje jmění zhruba v hodnotě 81 miliard korun. MicroStrategy je jedním z největších institucionálních investorů do bitcoinu na světě.

Praha se ale o víkendu nestane jen hlavním městem bitcoinu, ale i celého kryptoměnového světa. Shodou okolností se totiž v pražských Holešovicích koná akce ETH Prague, která zase láká fanoušky druhé největší kryptoměny – etherea.

Tam má dorazit i zakladatel zmíněné digitální mince, devětadvacetiletý programátor ruského původu Vitalik Buterin.

Tagy: