Praha je z hlediska dopravy jedním z nejméně bezpečných evropských měst, tvrdí průzkum

Podle řidičů není dopravní situace v Praze bezpečná.

Praha je z hlediska dopravy nebezpečná

Ve srovnání velkých evropských měst náleží Praze z hlediska bezpečnosti dopravy čtvrté místo od konce. A to už podruhé. Ukazuje to nejnovější průzkum společnosti CycloMedia. Se situací v metropoli je nespokojena skoro polovina účastníků silničního provozu. Hůř než Praha už jsou na tom jen Milán, Řím a Istanbul.

Nadpoloviční většina Pražanů (57 %) si podle průzkumu myslí, že za nebezpečné situace na silnicích může jejich špatná kvalita. A více než polovina řidičů se raději nebezpečným křižovatkám v Praze vyhne.

ČTĚTE TAKÉ: OBRAZEM: Velký třesk v Praze. Dvě významné čtvrti dostanou nový kabát, tramvaj pojede jinudy

„Hlavními věcmi, které Pražané chtějí zlepšit, jsou přehlednější křižovatky, lepší cesty, lepší kvalita cest, cyklostezek a lepší značení na cestách,“ jmenovala pro CNN Prima NEWS Dominika Poláková, manažerka pro Českou republiku ze společnosti CycloMedia.

„Praha je přeplněná auty a není to jenom o pražských uživatelích, ale sjíždí se sem celý Středočeský kraj. Kapacita křižovatek už dávno nestačí,“ uvedl Oldřich Kassl, krajský koordinátor společnosti BESIP.

Důkazem jsou i ty v centru města, jako je I. P. Pavlova nebo křižovatka u Letenského tunelu, kde o nebezpečné situace není nouze. Pětina místních by uvítala také zákaz vjezdu do centra města. „Myslím, že spousta lidí jezdí do centra autem úplně zbytečně,“ zaznělo v anketě CNN Prima NEWS.

Vedení magistrátu hází vinu na své předchůdce. „Před tím minulým volebním obdobím se na opravy silnic kašlalo, protože se platily dluhy ze stavby Blanky,“ nechal se slyšet náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti). Opozice ale nešetří ani současné představitele Prahy. „Přijde mi, že pan primátor Svoboda akorát dále plní pirátský program, což znamená další malování cyklopruhů,“ rýpl si zastupitel Ondřej Prokop (ANO).

Tagy: