Praha patřila Orlům. Milionový turnaj v CS:GO ovládl kosovský vyzyvatel, rozmetal Čechy

Na turnaji Tipsport CS:GO Praha se rozdělovala finanční odměna jeden milion korun. Rovnou polovinu si odvezl vítězný tým Bad News Eagles z Kosova.

Praha patřila Orlům z Kosova. Turnaj v CS:GO ovládl zahraniční vyzyvatel

Tři špičkové domácí týmy a vyzyvatel světových kvalit z Kosova. Tak vypadal turnaj ve hře Counter-Strike: Global Offensive o pohádkovou odměnu ve výši jednoho milionu korun. Finálové klání turnaje Tipsport CS:GO Praha ve Vodafone PLAYzone Aréně na pražském Chodově sledovaly stovky diváků. Čeští střelci ale na zahraniční hosty nestačili – k poháru se nakonec probojoval tým Bad News Eagles.

„Můžu říct, že turnaj byl docela těžký. Především semifinále, kde jsme s naším soupeřem Sinners hráli velmi vyrovnaný zápas. Přesto všechno jsme to zvládli a máme z toho radost,“ řekl pro pořad CNN Prima Gaming hráč Flatron Halimi, který neskrýval nadšení z výhry. Ve finálovém zápase se svými spoluhráči zdolal český tým Dynamo Eclot se skóre 2:0.

Kromě trofeje a zlatých medailí se mohli těšit i z finanční odměny půl milionu korun. Souboj o třetí místo lépe zvládli hráči Enterprise, kteří porazili tým Sinners 2:1.

Halimi a jeho spoluhráči z Bad News Eagles se řadí ke světové špičce. Mužstvu patří 31. pozice ve světovém žebříčku Counter-Strike týmů. V květnu se tato parta představila na největším CS:GO turnaji – Majoru v belgických Antverpách. Střelec kosovského mužstva také vyzdvihl zvyšující se kvalitu tuzemských Counter-Strike celků.

„V posledních letech vidím zlepšení českých a slovenských týmů. Myslím, že jejich hráči jsou dobří. Doufám, že v příštích letech budete lepší a lepší,“ pokračoval Halimi, který ve hře vystupuje pod přezdívkou juanflatroo.

V táboře poraženého finalisty Dynamo Eclot byl cítit velký smutek. Jeho hráči jeli do Prahy jako obhájci vítězství z předchozího červnového turnaje Tipsport CS:GO Online, jenž spadá do letošní série Road to MČR. I proto si nyní Dynamo Eclot na soupeře z Kosova věřilo.

„Je to zklamání. Věřili jsme si, že Bad News Eagles porazíme. Mysleli jsme si, že už je to tak nachystané, ale nezahráli jsme dobře,“ neskrýval smutek Lukáš Koláčný z Dynamo Eclot. „Nevím, jestli jsou o tolik silnější, ale bohužel jsme ne vždy dobře komunikovali. Možná v tom jsou lepší, že jsou konzistentnější,“ dodal.

Turnaji přihlížela celý víkend plná Vodafone PLAYzone Aréna v pražském obchodním centru Westfield. Fanoušci esportu se mohli těšit na vyrovnaný turnaj, který neměl úplně jasného favorita. Domácí týmy během léta provedly změny v sestavách, takže nikdo nemohl tušit, jaké bude rozložení sil.

Zároveň podle světového žebříčku šlo o nabitý turnaj. Zatímco se kosovští Bad News Eagles nachází 31. týmem světa, celky Sinners, Dynamo Eclot a Enterprise se sešly v šesté desítce žebříčku.

Vrcholem sezóny bude šampionát v Brně

Takto našlapaný turnaj s domácí účastí v Česku ještě nebyl – proto není divu, že přilákal stovky nadšenců esportu. Nejvíce příznivců měli v publiku hráči Sinners. Svůj tým tu podporovali i fanoušci Enterprise, kteří se v neděli mohli radovat ze zisku bronzových medailí. Skupinka fandů Dynama Eclot dokonce dorazila s bubnem.

O slušnou atmosféru se na místě starali také návštěvníci z Kosova, kteří již několik let žijí v Česku. Nyní byli rádi, že mohou své oblíbence z Bad News Eagles vidět na vlastní oči. „Sledujeme je už nějakou dobu. Oni jsou z Kosova, my jsme z Kosova, fandíme jim a pro nás jsou nejlepší. Tak jsme je přišli podpořit,“ vysvětlil jeden z balkánských návštěvníků.

Pro hráče Bad News Eagles ale nebylo překvapením, že za nimi do Prahy dorazili fanoušci. „Lidé u nás jsou trochu blázniví, po celém světě je Albánců (obyvatelé Kosova jsou etnickými Albánci, pozn. red.) spousta. Kdekoliv jsme my, tam jsou i oni. Jsem vážně pyšný, že tu byli s námi,“ uvedl Flatron Halimi.

6.11., Brno 🤫

Posted by Mistrovství ČR v počítačových hrách on Monday, September 19, 2022

Domácí CS:GO scéna má za sebou jeden z podzimních vrcholů. Týmy Dynamo Eclot, Enterprise, Sinners a řada dalších česko-slovenských mužstev nyní vyhlíží další dva velké turnaje. Nejdříve říjnové finále eLEAGUE, které se odehraje na veletrhu For Games v pražských Letňanech, a především listopadové mistrovství České republiky v Brně. Tam se rozhodne, kdo bude opravdovým vládcem tuzemského Counter-Striku.

Organizátor MČR – agentura PLAYzone – již zahájila prodej vstupenek. V prodeji je jak základní balíček na jednotlivé dny či celou akci, tak rovněž speciální VIP balíček, ve kterém na návštěvníky čeká limitovaná festivalová mikina, vstup na exkluzivní párty a řada dalších bonusů.

Pořad CNN Prima Gaming můžete sledovat každou sobotu od 22:40 na CNN Prima NEWS či na webových stránkách cnnprima.cz, kde najdete i archiv odvysílaných dílů.

Tagy: