České videohry táhnou. Herní vývojáři hlásí miliardové obraty, chybí jim ale pracovníci

Česká hra Mafia: Definitivní edice

České videohry táhnou. Tuzemští herní vývojáři hlásí miliardové obraty

Obrat českého herního průmyslu za rok 2021 dosáhl rekordních 7,11 miliardy korun, v porovnání s loňskými hodnotami jde o třetinový nárůst. Sektor zaměstnává největší počet zaměstnanců ve své historii, rychlým tempem vznikají i nová vývojářská studia. Odvětví nicméně trápí letité problémy, jako je nedostatek kvalifikované pracovní síly. Data vychází ze studie o stavu herního průmyslu v České republice, kterou zveřejnila Asociace českých herních vývojářů (GDA CZ).

Tvůrci videoher v ČR si mohou za rok 2021 připsat rekordní obrat. Zatímco jiná odvětví zpomalila svůj růst kvůli dopadům koronavirové krize, český herní průmysl naopak povyskočil o 33 procent na 7,11 miliardy korun. Hodnota obratu za rok 2020 činila 5,33 miliardy korun.

Zisk vygenerovaný českými herními firmami za rok 2021 překonal hranici dvou miliard korun. Drtivá většina her se prodává především v zahraničí – samotné odvětví je silně proexportní a více než 95 procent české herní produkce směřuje na světový trh. Studia zároveň odvádí nemalé daně státu.

Stejně tak narostl počet herních studií, která v Česku působí. Data GDA CZ ukazují, že za loňský rok vzniklo 14 nových firem, které se zaměřují na interaktivní zábavu. „Dvakrát tolik než v roce 2020,“ doplnil předseda asociace Pavel Barák.

Celkem v ČR pracuje v herních společnostech přes 2300 lidí, ve srovnání s loňským rokem jde o 12procentní nárůst. V souvislosti s tím vzniklo také 411 nových pracovních pozic. Více než polovina herních studií působí v Praze.

Podle Slavomíra Pavlíčka z Bohemia Interactive hernímu odvětví pomohlo období covidu, kdy byli lidé doma. Naopak současná začínající krize jde proti hernímu průmyslu. „Prodlužují se lhůty ve vývoji, což bude mít dopad na výkony. Proti nám jde i inflace, růst cen energií nebo rostoucí cena lidské práce,“ uvedl na tiskové konferenci.

Herní průmysl v ČR tak očekává v roce 2022 pomalejší růst, stále by se ale měl držet v kladných hodnotách. Podle odhadů by se mohl letošní obrat českých herních firem navýšit o šest procent na 7,5 miliardy korun.

Pandemická krize se nijak zvlášť nepodepsala na kvantitě vydaných her. Vloni podle dat GDA CZ vyšlo celkem 55 českých titulů, přičemž 19 z nich se dostalo na trh v rámci tzv. předběžného přístupu.

Chybí pracovní síla i zájem státu

Český herní průmysl ovšem nadále sužují letité problémy, které se nedaří řešit. Sektor i přes vysoké obraty trpí nedostatkem kvalifikované pracovní síly. České univerzity nestíhají generovat dostatek absolventů. Pouhých 20,4 procenat respondentů uvedlo, že si prošlo formálním vysokoškolským vzděláním se zaměřením na herní vývoj. Valná většina herních vývojářů získala potřebné vědomosti na internetu a od svých kolegů z branže.

Tuzemští zaměstnavatelé se tak musí mnohdy koukat po zahraničních pracovnících. Ti již nyní tvoří 38,5 procent všech zaměstnanců v českých herních studiích, přičemž téměř polovina z nich pochází ze zemí Evropské unie. Na výrobě her se podílejí vývojáři ze Slovenska, Ukrajiny, Polska, USA a Kanady, ale i z Ruska nebo Běloruska.

Český herní průmysl v roce 2022

V pátek 23. září od 11 hodin proběhne v prostorách smíchovského Národního domu tisková konference k aktuálnímu stavu tuzemské videoherní scény. Nejnovější data z průzkumu mezi českými tvůrci her prezentuje Pavel Barák, předseda Asociace českých herních vývojářů a člen představenstva Hospodářské komory ČR. Bude zveřejněn obrat tuzemského herního průmyslu za loňský rok, obsazenost pracovních míst v sektoru a další zajímavé údaje, spolu s aktuálními problémy a výhledy do dalších let. Za reprezentanty klíčových herních studií mluví Slavomír Pavlíček z Bohemia Interactive, Martin Frývaldský z Warhorse Studios a Pavel Jiří Strnad ze studia GoldKnights. Tisková konference probíhá v rámci 20. ročníku jedné z nejstarších evropských herních konferencí – Game Developers Session (GDS).

Posted by Asociace českých herních vývojářů on Thursday, September 22, 2022

Nejhůře se obsazují programátorské pozice (31 procent) a grafici (20 procent). V těsném závěsu jsou pak za nimi animátoři (18 procent) a herní designéři (16 procent).

Tuzemskému hernímu sektoru se dlouhodobě nedostává výraznější podpory ze strany státu, přestože je klíčovým průmyslem v rámci kulturně-kreativních odvětví. Kromě dotací, které by napomohly konkurenceschopnosti menších tvůrců videhoher, panuje velký hlad po dalších studijních programech se zaměřením na herní vývoj či provázanost mezi herními studii a českými univerzitami.

Rozšířenou reportáž o stavu českého herního průmyslu i pražské konferenci Game Developers Session 2022 přineseme v chystaných dílech pořadu CNN Prima Gaming. Relaci můžete sledovat každou sobotu (vyjma volebního víkendu) od 22:40. Na webových stránkách cnnprima.cz, kde najdete i archiv odvysílaných dílů.

Tagy:
počítačové hry Slovensko byznys průzkum Ukrajina videohry ekonomika videohra statistiky kariéra Evropská unie firmy zisk pracovní síla Česko Praha Gaming vývojář herní průmysl Asociace českých herních vývojářů koronavirová recese CNN Prima Gaming Pavel Barák BOHEMIA INTERACTIVE a.s.