Nedostatek míst ve školách? Praha dala miliardu za nesmysly, komentoval Balaš žádost starostů

Praha řeší akutní nedostatek míst ve školách, hlavně pro prvňáčky. Starostové všech 57 městských částí proto jednohlasně požadují po vládě peníze na výstavbu a rozšíření škol. Podle ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) je Praha ve srovnání s jinými kraji bohatá a neumí s penězi hospodařit.

Dvacet kompletních základních škol – tolik jich podle aktuálních propočtů chybí v hlavním městě. Starostové kvůli tomu volají po zásadních změnách. „Buď to, abychom dostali z Národního dotačního programu finanční prostředky na školy a jejich budování, nebo aby se změnila legislativa, že ze zákona zkrátka nepřijmeme každé dítě,“ sdělil redakci starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Krizová je také situace na středních školách a gymnáziích. Jejich kapacity jsou dlouhodobě na hraně. „Školy jsou naprosto přeplněné. Jde sem třetina dětí ze středních Čech a čísla narůstají. Pak zde máme děti z Ukrajiny. Těch jde na střední školy kolem 850,“ vyjmenoval radní pro oblast školství a sportu Antonín Klecanda (STAN).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: GLOSA: Konec známek pro děti v českých školách? Vychováváme Generaci Xanax

„Mě překvapilo, že to chce zrovna Praha, která dokázala rozpustit miliardu korun za nesmysly v minulém volebním období. Za to mohla postavit dvě školy s kapacitou tisíc žáků,“ sdělil ministr školství Balaš redakci CNN Prima NEWS.

Podle ministerstva financí jsou za rozpočty zodpovědní zřizovatelé škol. „Zodpovědnost za vytváření dostatečných kapacit mají zřizovatelé, tedy města, obce a kraje, které na tyto účely využívají primárně své daňové příjmy v rámci rozpočtového určení daní,“ uvedl mluvčí resortu Tomáš Weiss.

Sněm starostů současně žádá stát o převod státních budov na městské části, které by mohly sloužit jako školy. Nebo alespoň jejich směnu.

Tagy: