Prahou prošlo přes tisíc legionářů. Připomínají sté výročí vzniku organizace

Legionáři si připomenuli 100. výročí vzniku své organizace

Legionáři si připomínají sté výročí svého vzniku. Dopoledne tak centrem Prahy prošlo zhruba tisíc současných členů, válečných veteránů a jejich potomků. V poledne se pak uskutečnil jejich historický nástup.

Československá obec legionářská je nejstarší veteránskou organizací v Česku. Vznikla 22. května 1921 jako sjednocující organizace československých legionářů, kteří za první světové války bojovali za vznik Československé republiky na západní a východní frontě nebo v Rusku. První velká akce legionářů, kterou byl Den legií, se uskutečnila 4. září 1921.

„Československá obec legionářská ve své stoleté historii nikdy neslevila ze svého osudového sepětí s republikou, neboť její členové byli vždy připraveni hájit svobodu, demokracii a humanismus,“ uvedl předseda obce Pavel Budinský.

V současné době má legionářská obec přes čtyři tisíce členů. Patří mezi ně novodobí váleční veteráni nebo zájemci o vojenskou historii. Vstoupit do ní ale může kdokoliv. Sobotní sjezd navázal na podobné události z doby první republiky.

Jeho součástí byl i průvod centrem Prahy. Členové se vydají z Václavského náměstí k Národnímu památníku na Vítkově, kde se v poledne uskutečnil slavnostní nástup. Na Vítkově také budou k vidění historické tábory legií, mladí legionáři předvedou ukázky uniforem, výzbroje a výcviku.

Tagy:
výročí Československo První republika Česko Praha Rusko Českoslovenští legionáři průvod vznik První světová válka Národní památník na Vítkově