Jak se říká – jíme nejen ústy, ale i očima. Při návštěvě trhů s čerstvým exotickým ovocem tak mohli mnozí odcházet, nebojíme se říct, úplně přecpaní. Nejen sladké plody, ale i koření nebo čaje a kávu do české kotliny dováží společnost Virunga, která se tak postará o zážitek, jenž je možné prožívat snad všemi smysly.
Přivonět si, ochutnat, ale i osahat a prohlédnout zevnitř i zvenku a přitom poslouchat, jak ti, co jsou o krok napřed, mlaskají blahem. Africké trhy ve Dvoře Králové daly svým návštěvníkům ochutnat pravou exotiku všemi smysly. Ty příjemně dráždilo koření, ořechy, káva, čaje, džemy, ale i více či méně známé ovoce všech barev a tvarů.
Exotika procítěná všemi smysly
Tak například hadí ovoce. Opravdu plod vypadá, jako by byl potažen hadí kůží, když ho rozloupnete nebo rozříznete, uvnitř najdete něco, co vypadá jako velký stroužek česneku, je jich tam hned několik. Těm, kteří ho ochutnají poprvé, připomíná jahody, banán, ale i angrešt nebo mirabelku. Další tipovali ananas.
Všechno na trzích pořádaných společností Virunga pochází z Indonésie, Tanzánie nebo Ugandy. Právě odtud je i autor nápadu africké trhy v Česku pořádat. A příběh, jak trhy vznikly, je stejně podmanivý jako sama chuť sladkých plodů.
Virunga
Využijte slevu 20 % na nákup čerstvého organického ovoce, kávy, ovoce sušeného pod africkým sluncem, džemů, sirupů a dalších produktů od drobných farmářů z Ugandy, Indonésie a Zanzibaru.
Prima Nákupy - Váš průvodce nákupy po celý rok!
Romantický příběh o vzniku Virungy
V pořadu Prima Česko ho odvyprávěl Lukáš Petržela, manažer trhů Virunga: „Zakladatel se seznámil s pražskou holčinou, Alžbětou, přestěhovali se do Prahy. Nechutnalo mu ovoce v obchodech. Vůbec nechápal, jak takové ovoce můžeme jíst, nebo jiné vůbec neznal. Proto si nejdřív pro sebe a svoje známé začal dovážet ovoce, které znal a chybělo mu. Chtělo ho čím dál víc lidí, měl strašně moc reakcí, tak ho napadlo pořádat vlastní trhy.“
Ovocné trhy s chutí Afriky a především zdejší plody zkrátka člověku udělají dobře na těle i na duši.
Organické a fair trade
Veškeré plody a výrobky z nich jsou totiž pěstované s ohledem na životní prostředí. Na což upozorňuje i Lukáš Petržela: „Je sušené na africkém sluníčku, je bez chemie, je bez cukru, používá se asi 10 kg čerstvého na 1 kg sušeného, takže všechna voda se odpaří a zůstává jen přírodní cukr a všechny vitamíny.“
Vše je navíc pěstované s ohledem na samotné farmáře. A je utržené tak akorát zralé. „Vezmou tam takový vozík, objedou vesničky, vykoupí od každého farmáře trochu, všechno svezou na jedno balící místo a potom bleskovou přepravou během tří až čtyř dnů přepravujeme do Česka,“ dodává Petržela.
Méně i více obvyklé chutě
Kdo by neznal baobab! Už jste ale někdy ochutnali jeho plody? Na afrických trzích máte šanci. Patří k super potravinám. Nebo třeba největší ovoce na světě – jackfruit neboli česky chlebovník.
Pro autentickou chuť jezdí světa kraj
„Největší úspěšnost má, si myslím, dračí ovoce, to je hodně koukatelné a zaujme úplně každého zákazníka, který jde okolo našeho stánku. To dračí ovoce má velmi výraznou červenou barvu a takovou jemně sladkou květinou chuť... Ale pro co se naši zákazníci hodně vrací a pokaždé, když si to koupí, tak si to koupí znovu, je náš ananas. Já jsem si třeba myslela, že mám alergii na ananas, protože mě třeba hodně štípal v puse, ale to právě není tím, že by ten ananas měl v sobě nějakou látku, která vyvolává alergii, ale je to tím, že ten ananas, co je v obchodě, tak je podtržený extrémně a už nedozraje,“ vysvětluje, proč plody chutnají jinak, než jak jsme zvyklí, jedna z trhovkyň, Nikola.
Správně načasovaná sklizeň je přitom stěžejní předpoklad pro tu správnou chuť. A nejen ta. Je nezbytné znát také ty správné lokality, kde se plodinám daří. Tak třeba pro kvalitní a voňavou kávu je potřeba ujet slušný světa kraj. „Pro kávu jezdí do pohoří Sipi, ta roste v horách. Mají to přes šest hodin ze svého balícího místa a pro tu kávu nám pravidelně jezdí. Pro oříšky jezdí až do Keni nebo do Tanzánie, vozí to autobusy v pytlích,“ popisuje způsob dopravy Petržela a doplňuje ho Markéta Gruňová, organizátorka trhů v pardubické zoo: „Naši návštěvníci mohou ochutnat Afriku všemi smysly. Mohou si také promluvit s lidmi, kteří jsou právě v Africe aktivní.“