Oblíbené rekreační místo a nově i domov želvy nádherné, to jsou Bolevecké rybníky

Bolevecký rybník

Bolevecke_rybniky

Bolevecké rybníky u Plzně jsou společně s okolními lesy oblíbenou rekreační zónou nejen pro obyvatele západočeské metropole. Rybníků zde najdete celkem deset, každý má svůj vlastní ekosystém a v některých dokonce můžete narazit na želvy.

Velký Bolevecký, Senecký, Košinář, Kamenný, Šídlovský a Třemošenský. Krásy jedinečné rybniční soustavy lidé obdivují už stovky let. „Byla založena někdy kolem roku 1350 jako jeden velký celek, což je docela unikátní,“ upozornil na její význam hydrobiolog Jindřich Duras v pořadu Prima Česko.

Navíc je, co by kamenem dohodil vzdálená od nedalekého plzeňského sídliště Lochotín a čtvrti Bolevec, zdejší obyvatelé sem rádi chodí relaxovat v horkých letních dnech. Rybníky lákají rekreanty i svou čistou vodou. V některých vidíte pod vodou na dva, v jiných až na čtyři metry.

Průhlednost jednotlivých vodních ploch se liší, protože každá má jedinečný charakter a také svůj vlastní ekosystém. Vyhlášený průzračnou vodou je třeba Kamenný rybník. „Je zvláštní tím, že obsahuje huminovou vodu s rašelinovými látkami,“ vysvětlil Duras, To znamená, že blahodárně působí i na pokožku.

Největší a nejpopulárnější vodní ploše ze soustavy rybníků místní neřeknou jinak než Bolevák. Bolevecký rybník má přes padesát hektarů vody, v posledních letech ale správcům dělá starosti jeho postupné vysychání kvůli posledním suchým rokům. Aktuálně mu chybí zhruba metr vodní hladiny, a právě proto vznikl projekt na dočerpání vody do Boleváku. „Očekáváme podle vývoje počasí a podle srážek, že se bude čerpat dva, možná tři a možná čtyři roky,“ nastínil hydrobiolog.

Klesající hladina rybníka má ale i své výhody. Třeba na ostrůvku, který byl v minulosti ponořen půl metru pod hladinou vody, si teď plavci mohou odpočinout uprostřed zelené vegetace. „Vzniklo něco, čemu botanici říkají obnažené dno, a to je prostor, kam vodní rostliny okamžitě expandují a snaží se ho ovládnout. Rostou tu zvláštní druhy, které by tu nikdo nečekal,“ podotkl Duras.

Na neobvyklé druhy můžete narazit v případě zvířat – například na želvu nádhernou, kterou do rybníka pravděpodobně vypustili akvaristé. „Když se něčeho chtějí zbavit, nemají srdce to zabít, takže tomu jakoby dají svobodu. Je to naprosto zcestná úvaha, která zamořuje naše vody invazními druhy,“ komentoval to Duras.

Velký Bolevecký rybník láká nejen jachtaře a plavce, ale také rekreanty, kteří sem s oblibou chodí na procházky a obdivují například zdejší dub, který je nejstarším stromem v okolí. Podle pověsti v něm přebývá duch.

Tagy: