Volby v Polsku zřejmě vyhrála PiS, sestavit vládu však nedokáže. Šanci být premiérem má Tusk

Předseda polské strany Občanská platforma Donald Tusk, 15. 10. 2023

Polsko před volbami

Polská proevropská opozice má podle odhadů výsledků nedělních voleb do Sejmu, dolní komory parlamentu, šanci sestavit vládu. Nejsilnější stranou sice zůstává národněkonzervativní Právo a spravedlnost, na většinu potřebnou pro sestavení vlády však zřejmě nedosáhne.

Podle odhadů institutu Ipsos pro televizi TVN24 obsadí opoziční Občanská koalice, středová Třetí cesta a Nová levice ve 460členném Sejmu 248 křesel. Právu a spravedlnosti připadne 200 mandátů. Ultrapravicová Konfederace bude mít 12 poslanců.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Polsku začaly volby. Ovlivní i kurz koruny a ceny pohonných hmot, tvrdí analytici

„Vyhráli jsme demokracii, svobodu, vyhráli jsme naše milované Polsko,“ řekl rozjásaný šéf Občanské koalice a polský premiér z let 2007 až 2014 Donald Tusk. „Tolik let se to nedařilo. Ale nyní můžeme říct: To je konec špatných časů. To je konec PiS,“ dodal.

Právo a spravedlnost bylo v Polsku u moci v posledních osmi letech. Zavedlo sporné justiční reformy, kvůli kterým s Varšavou léta vede spory Evropská komise, ovládlo státní firmy a veřejné instituce, včetně veřejnoprávních médií, omezilo práva žen.

„Nedovolíme, aby Polsko ztratilo to, co je nejcennější, tedy nezávislost, právo rozhodovat o vlastním osudu,“ řekl předseda PiS Jarosław Kaczyński. Připustil přitom, že není jisté, zda se jeho strana udrží u moci.

Tagy: