Prázdniny v normálu a na podzim se čtvrtou dávkou? Prymula nastínil vývoj covidu v Česku

Hostem Nového dne bude epidemiolog Roman Prymula.

Roman Prymula o koronaviru i dalších nemocích

Prázdninové měsíce nejsou v ohrožení, ale od poloviny srpna bude docházet k nárůstu případů covidu. V Novém dni na CNN Prima NEWS to řekl epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula. Prozradil, jak to bude s případnou čtvrtou dávkou očkování, a zda se máme obávat nové varianty omikronu, která se do Evropy dostala z USA.

Pokles počtu nově pozitivních testů na koronavirus, kterých ubývalo od začátku března, se podle dat ministerstva zdravotnictví v posledních dnech spíše zastavil. Za sedm dní je jich kolem 1 500, málo se ale testuje. V pracovní dny je testů čtyři až šest tisíc.

„Vidíme u nás nárůst případů, i když to není nic dramatického. Reprodukčního číslo je však kolem hodnoty 1,14,“ popsal Prymula. Brzy se prý můžeme potýkat s novou variantou omikronu s označením BA.2.12, která se začala vyskytovat v USA. „Už se dostala do Evropy a můžeme čekat, že se zde bude šířit,“ dodal epidemiolog.

Prázdninové měsíce nejsou v ohrožení

Nárůst počtu nových případů v poslední době hlásí některé evropské země, například Portugalsko. Podle odborníků za tím stojí nové varianty koronaviru omikron označené BA.4 a BA.2. Portugalsko mimo jiné patří mezi oblíbené destinace českých dovolenkářů, nabízí se tedy otázka, zda je cestování na jih Evropy bezpečné.

„Nemáme státy, kam by se kvůli covidu jezdit nemělo. Prázdninové měsíce nejsou v ohrožení, ale od 15. srpna bude, stejně jako v minulých letech, docházet k nárůstu případů ve většině zemí,“ předpověděl Prymula.

Počet infikovaných koronavirem roste také v sousedním Německu. „Vlna nepřichází ve stejný čas. Jakmile se populace dostane do kontaktu s novým virem, určitou dobu trvá, než poklesne počet vnímavých osob. Covid nezanechává dlouho imunitu jako chřipka, proto budeme vystaveni dalším vlnám. Neměly bychom ale být v izolaci, prostě jde o respirační onemocnění, které tu s námi je,“ uklidnil bývalý ministr zdravotnictví.

Na podzim se speciální vakcínou

Nejen v Česku bylo a stále je velkým tématem očkování proti covidu. Dokončenou vakcinaci má podle resortu zdravotnictví téměř sedm milionů českých občanů, zájem o očkování ale klesá. V květnu bylo podáno asi 58 400 dávek, v dubnu jich bylo asi o 15 tisíc víc. Kromě 10 tisíc dávek šlo v posledním měsíci o přeočkování, nově se nechalo očkovat 4 200 lidí.

Teď se podle Prymuly nacházíme v klidové fázi a vede se debata, jak naložit s aplikací čtvrté dávky. Není jasné, zda imunitní systém nereaguje tak, že jde o opakovanou záležitost a imunitní odpověď je nižší, než je potřeba. „Přesto bychom na podzim mohli mít dvojkombinaci, která by byla účinná jak proti deltě, tak proti omikronu. To by bylo optimální a dávka by přicházela v úvahu,“ nastínil Prymula. Musíme ale vyčkat na oficiální oznámení, že nová vakcína bude k dispozici.

I ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) před časem řekl, že se očekává další vlna koronaviru a lidé s rizikem těžšího průběhu nemoci, tedy starší 55 let, by se měli nechat znovu přeočkovat. Nejméně letos na podzim bude přeočkování pro všechny hrazeno ze zdravotního pojištění a ideální doba pro posilující dávku vakcíny je konec srpna až polovina října.

Tagy: