Covidu ještě není konec. V Česku jsou nové varianty omikronu, hrozí další epidemie?

Žena s rouškou

Covid změnil křivku dožití

Počty nakažených koronavirem v České republice od konce března klesají, ale Státní zdravotní ústav (SZÚ) nyní upozorňuje, že se v tuzemsku vyskytly nové typy omikronu s označením BA.4 a BA.5. Těmto subvariantám se v poslední době „daří“ především v Portugalsku, Jihoafrické republice nebo Indii.

U BA.4 a BA.5 odborníci z Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí překlasifikovali označení z „varianty zájmu“ na „varianty hodné obav“. A to kvůli prudkému nárůstu čísel především v Portugalsku, vysvětlil SZÚ. V České republice se do konce května objevily v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. V první oblasti šlo o tři případy BA.5, ve druhé o dva BA.4.

„Z dostupných dat se nejeví, že by tyto varianty byly v Česku epidemicky významné. V sekvenovaných vzorcích nejsou recentně detekovány žádné rekombinantní (takové, které vznikají kombinací několika variant, například omikronu a delty, pozn. red.) varianty,“ vzkázal SZÚ a laboratořím doporučil, aby desetinu všech vzorků pozitivních na koronavirus vyšetřily také metodou diskriminačního PCR testu, která umí prokázat shodu s některou ze sledovaných variant.

V tuzemsku je aktuálně nejnižší počet nakažených od srpna roku 2020. Reálná situace však nemusí být tak růžová, a to především z důvodu velmi omezeného testování. Zatímco na konci dubna bylo provedeno ve všední dny i přes 10 tisíc PCR testů denně, dnes jsou to pouze přibližně tři tisíce. Pozitivita testů, která naznačuje četnost výskytu nákazy v populaci, činila za uplynulé dva týdny 10,8 procenta.

Portugalsko naopak testuje ve velkém a v posledních dnech evidovalo více než 2 400 nových případů každých 24 hodin. Tamní zdravotnické úřady upozorňují, že subvarianta omikronu BA.5 byla detekována v 90 procentech sekvenovaných vzorků nově infikovaných pacientů, což je největší podíl v celé Evropě.

Tagy: