Pražská plynárenská zdraží plyn části zákazníků. Zvýšení cen oznámila i MND

Plyn

Pražská plynárenská avízuje skokové zdražení

Pražská plynárenská od června zdraží části zákazníků plyn, v průměru o 39 %. Zvýšení ceny se dotkne domácností, které využívají ceník Standard, popřípadě produkty navázané na tento ceník. Zákazníků využívajících různé fixované cenové produkty a cenové produkty nenavázané na základní ceník se zvýšení ceny nijak nedotkne, informoval mluvčí Miroslav Vránek. Kvůli zdražování plynu na burze zvýšila ceny i hodonínská společnost MND.

Pro domácnost, která využívá zemní plyn na vaření v bytě s ročním odběrem 0,4 megawatthodin (MWh), se zvýší měsíční náklady o 36 korun. Pro domácnost, která využívá zemní plyn na vaření a ohřev vody v bytě s ročním odběrem čtyři MWh, se zvednou náklady měsíčně o 363 korun.

Pražská plynárenská patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 000 odběrných míst. Ceny zvedala také od 1. dubna, cena plynu v základním ceníku vzrostla v průměru o 15,7 %. Předtím společnost obdobným způsobem zdražila od 31. prosince loňského roku, a to o 7,3 %.

„S uvedenou změnou vyčkala společnost na konec topné sezony s cílem zmenšení reálného dopadu na zákazníky. Základní ceník Standard využívají z velké části zákazníci s malou spotřebou, využívající zemní plyn například pouze k vaření, kdy zvýšení ceny tak nebude z hlediska celkové částky výrazné,“ uvedla Pražská plynárenská.

Podle zveřejněného ceníku bude stát jedna megawatthodina plynu od 1. června při jeho používání pouze na vaření 2957,1 koruny. Jde o celkovou cenu včetně služeb distribuční soustavy a ostatních služeb dodávky. V ceníku platném od 1. dubna stála megawatthodina 2057,1 koruny. Při ročním odběru plynu nad 45 MWh a do 63 MWh, tedy v případě domácností, které na plynu vaří, ohřívají jím vodu i topí, se cena jedné megawatthodiny zvedne od června na 2673,82 koruny z dubnových 1773,82 koruny.

Praha chce plynárenské půjčit dvě miliardy

Vedení Prahy chce půjčit městské firmě Pražská plynárenská až dvě miliardy korun na nákup plynu na další zimu. Úvěr v úterý schválili radní, definitivně o něm rozhodnou zastupitelé na svém jednání koncem dubna. Radní také schválili tzv. patronátní prohlášení pro banky, u kterých společnost úvěruje. Důvodem podpory jsou ceny plynu, které od loňska prudce rostou.

Významnou roli z pohledu cash flow hrají podle Vránka skládané záruky, ať už u operátora trhu nebo u jiných dodavatelů či provozovatelů, objem a cena uskladněného plynu a v neposlední řadě platební podmínky na straně dodavatelské a odběratelské. Pražská plynárenská nakupuje většinu svých dodávek primárně na virtuálních prodejních bodech od velkých energetických dodavatelů. Objem nakupovaného plynu se pohybuje v rozmezí 12 až 15 terawatthodin za rok.

Zdraží také MND

Kvůli zdražování plynu na burze zvýšila ceny i hodonínská společnost MND, která měla v Česku v polovině února téměř 118 000 odběratelů plynu a dalších 136 000 odběratelů elektřiny. Od 1. června tak bude stát jedna MWh 2 280 korun včetně DPH místo dosavadních 1 765 korun, tj. o 29 procent víc. Pro věrné zákazníky má firma šestiprocentní slevu, uvedl ředitel marketingu a komunikace MND Jan Sýkora. Zákazníci, kteří mají sjednanou ve smlouvě fixní cenu do konce letošního či příštího roku, budou platit stále stejnou cenu.

Pro domácnost, která využívá zemní plyn na vaření v bytě s ročním odběrem 0,4 megawatthodiny (MWh), se zvýší měsíční náklady o 17 korun. Pro domácnost, která využívá zemní plyn na vaření a ohřev vody v bytě s ročním odběrem čtyři MWh, se zvednou náklady měsíčně o 172 korun.

Firma na webu také upozorňuje na to, že s ohledem na rychlý růst cen a nestabilitu není možné si aktuálně sjednat fixaci ceny a také dočasně pozastavila přijímání nových zákazníků. „Dosud se nám dařilo mírnit dopad vysokých cen na naše zákazníky díky postupnému zajišťování energií. Bohužel však s ohledem na současnou situaci a pokračující rostoucí ceny komodit musíme reagovat a upravit ceny našich základních ceníků,“ uvedl Sýkora.

Firma od stejného data zdraží i elektřinu. V nejběžnějším tarifu, který využívají domácnosti, se zvýší cena ze 4 080 na 4 835 korun za MWh, tedy o necelou čtvrtinu.

Tagy: