Proti vlastním sankcím? Brusel nesmí za ruský plyn platit Gazprombance, zjistili právníci

Plynovod Nord Stream 1, který vede ruský plyn do Evropy.

Kuriózní závěr vyplývá z předběžné právní analýzy, kterou si nechala vypracovat Evropská komise kvůli možnosti platit za odběr ruského plynu v rublech, respektive v eurech, ale přes Gazprombanku. Pokud by tak činila, znamenalo by to obcházení vlastních protiruských sankcí.

Ze závěrů předběžné právní analýzy tedy vyplývá, že pokud Kreml neustoupí ze svého požadavku vypořádávat nákupy plynu přes banku těžařského gigantu Gazprom (jen jiná forma platby v rublech), sedmadvacítka se může ocitnout bez plynu. Informace přinesla agentura Bloomberg s odvoláním na dobře informované zdroje.

Podle Bloombergu s uvedeným nálezem souzní stanovisko právníků, kteří pracují pro Evropskou radu. „Jinými slovy, Brusel dospívá k závěru, že pokud by měl vyhovět požadavku platby za plyn přes Gazprombanku, musel by obejít své vlastní sankce uvalené na Rusko,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Za eura, ale vlastně za rubly

V dané souvislosti už něco takového odmítl německý ministr hospodářství Robert Habeck. Ten v reakci na zmíněný předběžný právní závěr Evropské komise uvedl, že není možné jakkoli sankce obcházet.

Ruský prezident Vladimir Putin přišel s požadavkem platby za plyn v rublech koncem března. Kreml nejdříve věc stavěl tak, že členské země Evropské unie budou jakožto země k Rusku nepřátelské muset za plyn platit v rublech namísto obvyklé měny, kterou je euro. Takový požadavek země EU poměrně jednotně odmítly, výjimkou je Maďarsko.

Kreml proto couvl a svůj požadavek modifikoval tak, že by země EU nadále platily, jak byly zvyklé. Jejich platby by ale směřovaly nikoli jako dosud plynárenskému gigantu Gazprom, nýbrž Gazprombance. Gazprombanka by devizy konvertovala v rubly. „Jedna z výhod tohoto postupu tkví z hlediska Kremlu v tom, že mohl stanovit pro něj příznivý kurs, který beztak už nyní silnými zásahy do devizového trhu manipuluje,“ vysvětlil Kovanda.

Proč jel Nehammer do Moskvy?

Jenže podle zmíněných právních analýz Evropské komise i Evropské rady je dokonce právě i platba za plyn skrze Gazprombanku v rozporu se sankcemi. „To tedy znamená, že EU podle všeho nebude moci ani na nynější modifikovaný požadavek Kremlu přistoupit. Kreml tak bude muset ještě o něco couvnout. Což už se mu dvakrát chtít nebude, neboť se může obávat ztráty tváře. Další možností je, že by EU obešla své vlastní sankce, čímž by tvář ztratila zase ona,“ dodal Kovanda.

Podle něho je však možné, že zvláště některé země EU budou tlačit na to, aby se kompromis našel za jakoukoli cenu a plyn z Ruska dále proudil. „Například rakouský kancléř Karl Nehammer cestoval počátkem tohoto týdne za Putinem do Moskvy z podstatné části proto, aby se ujistil, že evropské země, a zvláště pochopitelně Rakousko – silně závislé na ruském plynu, budou moci dále za plyn platit v eurech. Možná to byl dokonce hlavní důvod návštěvy,“ uzavřel Kovanda.

Tagy: