V Česku hrozí nedostatek vajec i drůbežího masa. Polovina zemědělců chce omezit chovy

V Česku hrozí nedostatek vajec i drůbežího masa.

Vajec od českých zemědělců bude na pultech tuzemských obchodů ubývat. Stejný osud čeká i drůbeží maso, upozorňují čeští chovatelé v čele s Agrární komorou ČR. Více než polovina z nich totiž plánuje své chovy omezit, někteří je dokonce chtějí zavřít úplně. To může vést k dalšímu propadu potravinové soběstačnosti. Podle zemědělců jde zejména o důsledek růstu cen krmiv, energií či pohonných hmot, ale svou roli sehrává i cena vajec a kuřat a také válka na Ukrajině.

Chovatelé drůbeže jsou prý v tíživé situaci, která se v poslední době neustále zhoršuje. „Potýkají se s růstem vstupních nákladů, který ještě urychlil rusko-ukrajinský konflikt. O desítky až stovky procent zdražují krmné směsi, energie, pohonné hmoty, přičemž chovatelé mají omezené možnosti promítnout tento růst do cen, za které své zboží prodávají,“ říká tajemnice Agrární komory ČR Gabriela Dlouhá.

Komora společně s Českomoravskou drůbežářskou unií provedla průzkum, kterého se účastnilo 54 zemědělských podniků zabývajících se právě chovem slepic. Podle jeho výsledků, které má CNN Prima NEWS k dispozici, plánuje omezení chovů takřka 52 procent dotázaných producentů, a to jen v tomto roce. Další k tomu přistoupí do roku 2026, kdy má vejít v platnost zákon o konci klecových chovů.

Někteří z chovatelů zamýšlejí s chovem drůbeže dokonce skončit. Ještě v roce 2022 to chce udělat 5,6 procenta oslovených zemědělců, ale do roku 2026 by jich mohla být až pětina. Jen minimum velkých chovatelů chce počty slepic navýšit.

V případě velkého omezení chovů, popřípadě jejich konců, hrozí podle Agrární komory i zhoršení české potravinové soběstačnosti. „Pokud se situace nezlepší, hrozí další pokles soběstačnosti Česka v produkci vajec a drůbežího masa,“ varuje Dlouhá.

Náklady rostou o stovky procent

Chovatele drtí zejména rostoucí náklady. Za prosinec narostly průměrné ceny energií u drůbežářů v meziročním srovnání o více než 300 procent, u plynu dokonce o 400 procent. Podle dat z dubna se situace mírně zlepšila, protože řada společností zasažených energokrizí si již stihla zajistit levnější dodavatele, ale i tak činí nárůst oproti loňsku od 50 až do 150 procent.

Válka na Ukrajině navíc prohloubila problémy s plynem, náklady chovatelů na něj se zvýšily od 400 až po neuvěřitelných 700 procent. Stejně tak vzrostla cena za paliva (v dubnu meziročně o 50 %) a růst cen pokračuje i u krmiva, oproti loňsku o 40 procent.

Chovatelé jsou navíc nespokojení s dlouhodobě nízkou výkupní cenou vajec. Podle dat Českého statistického úřadu prodávají plato s 10 kusy vajec v průměru za 19,66 koruny. Za posledních deset let na tom byli lépe pouze v roce 2012 (22,26 koruny) a 2017 (20,57 koruny). I výkupní cena kuřat není vysoká, dlouhodobě se pohybuje kolem 23,25 koruny za kilo živé váhy.

Končí éra levných vajec

Zmiňovaný konec klecových chovů, který má začít platit od roku 2026, kritizuje místopředseda Českomoravské drůbežářské unie Zdeněk Mlázovský. „Bude to znamenat konec éry levných vajec v Česku. Přechod na alternativní způsoby ustájení, kde je drůbež chována v menších počtech, nutně povede ke snížení stavů nosnic,“ říká.

Podle jeho mínění se pak vejce budou do Česka dovážet v ještě větší míře než doposud. To by se mohlo projevit i na ceně. „Současně se zhorší konkurenceschopnost českých zemědělců, protože budou muset obstát před levnými a předotovanými dovozy vajec ze zemí Evropské unie, kde navíc klece zakázané nejsou,“ dodává představitel drůbežářské unie.

Vlastní slepice? Pozor na překupníky

Někteří běžní lidé reagují na zmíněné varování tím, že si nosné slepice sami kupují a chovají je na dvorcích. Komora i drůbežáři však varují před dalším růstem cen, který můžou vyvolat překupníci nosnic. Zatímco běžně se prodávají třeba za zhruba 125 korun za kus, někteří překupníci je už nabízejí i za více než 200 korun.

„Lidé si řeknou, že když mají dvoreček a jedno vejce stojí i pět korun, pořídí si třeba deset slepic. Jenže spousta lidí neví, co všechno to obnáší,“ vysvětluje Mlázovský a zmiňuje například krmení, nutnost přístupu k vodě či povinnost očkovat slepice proti některým nemocem.

Tagy: