
Stárnutí populace je vhodná příležitost vydělat, míní experti. Do čeho radí investovat?
Na zdraví Jeho Veličenstva! Cheers Your Majesty! Tisíce anglických pivnic se připravují na oslavu korunovace Karla III. „Kde jinde oslavit krále než v královské hospodě,“ směje se paní výčepní v pivnici The Kings v jihoanglickém Portsmouthu, podniku s tradicí od roku 1910. S přáním, aby se oslavy projevily i na tržbách. Anglickým pubům totiž zvoní hrana, každý měsíc zanikne v zemi přesně 32 pivnic. Výzvu k oslavám Karla III. u piva vydala britská ministryně vnitra Suella Bravermanová, která v průběhu korunovačního víkendu povolila prodlužení striktních zavíracích hodin hospod o dvě hodiny.
Od sobotní půlnoci končí v Česku nouzový stav, který platil kvůli epidemii koronaviru od 26. listopadu. Restaurace, bary, diskotéky, kasina a obdobné provozovny tedy nebudou muset od Štěpána zavírat ve 22:00. Přestane také platit zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Ve středu 29. prosince Fialova vláda posoudí situaci a případně nastaví další opatření. Co ze mění?
V noci z pátku na sobotu neunikly restaurace a bary kontrolám dodržování protikoronavirových opatření. Policisté ověřovali, jestli podle nařízení zavírají ve 22 hodin. V některých podnicích, kam přišli, to ale žilo i hodně dlouho po půlnoci. Hosté z jedné restaurace v Praze dokonce napadli novinářské štáby.
Restaurace Šeberák, která plánovala mít i ve čtvrtek otevřeno po 20:00, musela po této hodině zavřít. Majitele provozovny Jakuba Olberta zadržela policie. Uvedla to pracovnice restaurace, která si nepřála být jmenována. Mluvčí pražské policie Jan Daněk potvrdil bez bližších podrobností, že na místě byl zadržen jeden člověk kvůli přestupku.
Policisté v Praze se v úterý v noci vydali do ulic kontrolovat dodržování mimořádných opatření v souvislosti s koronavirovou krizí. Zjistili přitom, že jedna z restaurací ve Vodičkově ulici má tajně otevřeno i po 20. hodině. Uvnitř bylo přítomno několik desítek lidí, někteří u sebe měli drogy.
Od pátku přichází další omezení pro restaurace. Nově budou moct mít otevřeno pouze od šesté hodiny ranní do 20. hodiny večer. Zároveň už u jednoho stolu nemůže sedět šest lidí, ale pouze čtyři. Ve čtvrtek odpoledne o tom informoval ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).
Opatření, která ve čtvrtek zveřejní ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), by se mohla znovu dotknout i restaurací a hospod. Toho se však bojí restauratéři. Majitel známého podniku Červený jelen Luboš Kastner dokonce Prymulovi napsal, aby zvážil, zda je nutné omezit zavírací dobu restaurací. Místo toho apeluje na ministra, aby zvolil jiné řešení.
Bary a restaurace za sebou mají první víkend, kdy musely podle opatření ministerstva zdravotnictví zavřít už ve 22 hodin. Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků to znamená pro většinu restauračních zařízení ztrátu až 30 procent z denních tržeb. Redakce CNN Prima NEWS navštívila jeden z pražských podniků.