Pražská škola zachraňuje nesnědené obědy ze své jídelny. Pomáhají lidem v nouzi


Základní a mateřská škola Dolákova v Bohnicích v Praze 8 daruje lidem v nouzi přebytečné jídlo ze školní jídelny. Nesnědené porce ze školních obědů předává organizaci Fokus Praha, která pomáhá lidem s duševním onemocněním. Tento projekt s názvem Zachraň oběd má zároveň zabránit zbytečnému plýtvání jídlem. Informoval o tom mluvčí Prahy 8 Martin Šalek.

„Teplý oběd by měl být samozřejmostí. Projekt Zachraň oběd navíc staví na tom, aby se jídlem neplýtvalo," uvedla radní Prahy 8 Jana Solomonová (ANO). Do projektu se zapojila ZŠ a MŠ Dolákova již od 16. října. Škola tak pomáhá minimalizovat plýtvání a zároveň podporuje lidi, kteří se ocitli v obtížné životní situaci.

DÁLE ČTĚTE: Minář se vrací do vedení Milionu chvilek, očekává palbu hnojometů. Nebojím se, vzkázal.

Další školy v Praze 8 už o zapojení do projektu uvažují, například ZŠ Lyčkovo náměstí. Městská část ostatní školy vyzvala, aby se k iniciativě přidaly a chystá pro ně podporu v podobě webináře a praktického manuálu. Školy tak budou mít k dispozici krok za krokem postup, jak bezpečně a jednoduše darovat přebytečné porce jídel lidem v nouzi.

Odběratelem zachráněných porcí je organizace Fokus Praha, která poskytuje terénní a ambulantní služby dospělým lidem se zkušeností s duševním onemocněním, včetně psychoterapeutické a psychiatrické podpory nebo pomoci při hledání práce či bydlení. Všechny služby jsou pro klienty bezplatné a dobrovolné.

Podle odhadů se v českých školních jídelnách denně vyhodí zhruba desetina uvařených porcí jídla. Situace je přitom podle organizace Zachraň jídlo, která projekt zastřešuje, výrazně horší než v komerčních jídelnách, kde odpad činí dvě až pět procent porcí – ve školních jídelnách vzniká z každých 100 kilogramů připraveného jídla průměrně 33,8 kilogramu odpadu, přičemž většina se ztrácí už při výdeji a konzumaci.

Projekt Zachraň oběd si klade za cíl tyto zbytky zachytit a do roku 2026 darovat přes 100 000 porcí lidem v nouzi, kteří by jinak zůstali bez teplého jídla. Do projektu se zapojily i některé školy v Praze 4 a 10.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češi ochutnávali vzorky potravin z domácích a německých obchodů. Rozdíl v kvalitě byl závratný