Pražští policisté se obrací na soud kvůli mzdám. Chyba je na straně Rakušana, zní z opozice

Pražští policisté se kvůli sporu s vedením o vyplácení pohotovostí obrátili na soud.

Spor o vyplácení pohotovostí u policistů pokračuje

Kauza sporu o vyplácení pohotovostí u policistů krajské pořádkové jednotky pokračuje. Redakci CNN Prima NEWS tentokrát oslovili další policisté ve výslužbě, na které byl údajně vedením vyvíjen nátlak po nárokování plné výše platu namísto 35 procent. Bývalí muži zákona se obrátili na soud a postupně vítězí. Opozice tvrdí, že chyba je především na straně ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Ten na sněmovní tiskové konferenci odmítl záležitost komentovat.

Kauza ohledně výše platu se týká pražské pořádkové jednotky. „Členové vykonávají práci i v době pohotovosti, například musí umývat auta nebo jít do výzbroje. Proto by jim mělo být vypláceno sto procent mzdy,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS advokátka Alice Hejzlarová, která policisty zastupuje.

ČTĚTE TAKÉ: V Praze unikl čpavek a ohrozil skupinu dětí. Na místě zasahovali záchranáři

Stejně to vidí i soud, který tak nepřímo rozhodl a celou záležitost vrátil na přezkum k policii. Mezitím se na redakci CNN Prima NEWS obrátili dotčení policisté. Vedení jim prý po podání žalob znepříjemňovalo práci.

„Řekli nám, ať si vše rozmyslíme, že celou jednotku můžeme přivést k zániku. Aktuálně zakázali přesčasy,“ uvedl nejmenovaný muž zákona ve výslužbě. Podle policistů rozuzlení kauzy není v dohledu, jelikož krajské ředitelství prý nikdy pochybení nepřizná. Kvůli tomu začali podávat notářsky ověřená čestná prohlášení.

Některým prý nebylo umožněno stáhnout žádost o odchod do civilu. „Vedoucí s tím neměl problém, jenže pak vše po několika dnech přehodnotil,“ uvedl policista. Podle ústavního právníka Ondřeje Preusse by se proti příslušníkům nemělo argumentovat tím, že se brání právní cestou.

„Tito policisté podepsali rozhodnutí o ukončení poměru na vlastní žádost, které nabylo právní moci. V takovém případě je jediný možný způsob nastoupení na základě nového přijímacího řízení,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Spor se dostal až k Rakušanovi

Ministr Rakušan odmítl na sněmovní tiskové konferenci celou věc komentovat. „Mohlo by dojít k oslabení strany sporu, kterou představuje resort,“ upřesnil. Podle opozice by se měl ministr v kauze více angažovat.

„Je slabý šéf resortu vnitra. Celá ta věc je zapříčiněna kvůli nedostatku finančních prostředků,“ uvedla pro CNN Prima NEWS poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Kvůli nedostatečnému rozpočtu se do Rakušana opřel i poslanec Radek Koten (SPD).

Celou věcí se zabývá i ombudsman Stanislav Křeček, potvrdila pro CNN Prima NEWS jeho mluvčí Markéta Bočková. „Ministr neshledal pochybení policejních funkcionářů, takže se v hodnocení rozchází s rozsudky soudu,“ dodala. Platy za pohotovost v plné výši žádá více než 320 lidí.

Tagy: