Nebezpečné přechody v Česku: Dopravní experti varují zejména před tím v centru Prahy

Jedním z nejhorších přechodů je v Praze na Karlově náměstí

Nejnebezpečnější přechody

Za posledních 13 let došlo na přechodech v Česku k téměř padesáti tisícům nehod, vyplývá z údajů České asociace pojišťoven. Při nehodách zemřelo více než 1 700 chodců. Lidé, kteří silnici přecházejí, přitom sami často a zbytečně riskují.

Jeden z nejnebezpečnějších přechodů v republice je na Karlově náměstí v Praze. Od roku 2022 do konce toho následujícího se tu stalo šest dopravních nehod, při kterých bylo zraněno šest lidí. „Chodci tady zbytečně spěchají, tramvaje jezdí každých pět minut. Nerozhlédnou se, když vstupují do vozovky, často běží. Vozidlo, když zastaví, tak řidič za ním už nemusí chodce vidět. Je to tu jako v Maroku nebo v Itálii,“ okomentoval dopravní expert Pavel Greiner pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Kupka a Havlíček překvapili vzájemnou chválou. Významně jste posunuli dopravu, uznal ministr

Je potřeba zopakovat, že absolutní přednost chodců na přechodu je mýtus. Vypálit na přechod bez rozhlédnutí před přijíždějící auta je nesmysl,“ souhlasil předseda expertní rady Platformy VIZE 0 a Roman Budský pro CNN Prima NEWS. Šofér v takovém případě stihne jen těžko včas zabrzdit. Platí to ale i naopak. Řidič, který přijíždí k zebře, by měl počítat s tím, že mu na přechod může kdokoliv vběhnout.

„Pomáhá zvýraznění přechodu, ať už červenou barvou, či použití vyšší značky. Občas také pomůže snížení rychlosti a upozornění řidiče na přechod pro chodce, případně světelný semafor,“ popisuje Greiner pro CNN Prima NEWS. Za snížené viditelnosti hlavně v zimních měsících chodcům pomůžou reflexní prvky, a to i ve městech. Podle statistik totiž čtvrtina ze sražených lidí je právě na přechodech.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Obavy seniorů z elektronické občanky: Je instalace náročná a hrozí riziko krádeže?

Tagy: