Desítky let věznění a zneužívání. Jak nyní žije dcera sexuálního devianta Josefa Fritzla?

Dcera sexuálního devianta Josefa Fritzla žije po 24 letech věznění a znásilňování normální život v malé rakouské vesnici. Podle lékařů jí při léčení posttraumatické stresové poruchy velmi pomohl vztah s bodyguardem. Fritzl mezitím žádá o přeložení do normálního vězení a následné propuštění. Ve věznici také sepsal memoáry, ve kterých hrůzné násilí ve sklepě svého domu popisuje.

Sexuální deviant Josef Fritzl, kterému je nyní 88 let, držel svou dceru Elisabeth v zajetí v kobce pod svým domem 24 let a násilím s ní zplodil sedm dětí. V roce 2008 hrůza skončila a Fritzl byl o rok později uvězněn na doživotí. Elisabeth i její děti získaly po soudu novou identitu. Po odhalení zločinů páchaných jejím otcem se provdala za o 23 let mladšího bodyguarda Thomase Wagnera, který ji v době vyšetřování ochraňoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Detaily případu svázané ženy na Proseku. Čekala na syna před školou, muž ji unesl a znásilnil

Podle informací britského webu Daily Mail žijí stále spolu v rodinném domě v malé vesnici asi 30 minut jízdy od Amstettenu, tedy místa, kde se hrůzné okamžiky odehrávaly. Její dům je natřený oranžovou barvou a obklopuje jej šedý dřevěný plot. Na vnější zdi jsou bezpečnostní kamery, které dohlížejí na každého návštěvníka domu nyní 56leté Elisabeth. Přímo naproti je dům její dcery Kerstin. Rodina prý přišla do vesnice poté, co se do ní přestěhoval Fritzlův nejstarší syn Harald, který své sestře řekl, o jak izolované místo jde.

Místní obyvatelé o hrůzných činech Josefa Fritzla vědí, ale nemluví o nich. „Elisabeth a některé ze starších dětí tu stále žijí a čas od času jsou vidět v restauraci a na vesnických akcích,“ popsal webu Daily Mail jeden z místních obyvatel. Starosta i kněz z místního kostela potvrdili, že obyvatelé o rodině vědí, ale před širším okolím její přítomnost tají. „Rodina se má víc než dobře. Často chodí do mého podniku a my se k nim chováme jako ke všem ostatním hostům. Všichni ve vesnici je znají,“ uvedl majitel jedné z restaurací pro web The Mirror. „Vzhledem k tomu, čím si prošli, jsou velmi zdvořilí, veselí a často se usmívají,“ sdělil další obyvatel.

Vztah s Thomasem Wagnerem podle lékařů pomohl Elisabeth překonat traumata z minulosti a vedl ji k radikálnímu omezení terapie, kterou podstupovala kvůli posttraumatické stresové poruše. „Je to názorný důkaz, že láska je nejsilnější silou na světě. Se souhlasem svých lékařů přestala s psychiatrickými terapiemi, zatímco pokračuje ve svém životě. Učí se řídit, pomáhá svým dětem s domácími úkoly, navazuje přátelství s lidmi ve svém okolí. V tom sklepě ztratila nejlepší léta svého života, ale je rozhodnutá, že každý den, který jí zbývá, bude naplněn aktivitou,“ popsal jeden z psychiatrů.

Fritzl by se mohl dostat na svobodu

Josef Fritzl v současné době usiluje o přesunutí z psychiatrické věznice do běžného vězení. Při soudním procesu se svým otcem Elisabeth prostřednictvím své právničky Evy Plazové prohlásila, že nikdy nechtěla, aby byl propuštěn. „Chce, aby obžalovaný nesl odpovědnost až do smrti,“ sdělila Plazová přičemž dodala, že „obžalovaný se stal pánem života a smrti“ a za to musí být potrestán.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Josef Fritzl doufá v propuštění

V lednu ale soud v Kremži nařídil jeho přemístění poté, co mu na uzavřeném jednání bylo sděleno, že mu „již nehrozí recidiva“. V běžném vězení by Fritzl navíc mohl požádat o propuštění. Fritzlova právní zástupkyně řekla, že žádost o podmínečné propuštění připravila a že cílem je dostat jejího klienta do domova pro seniory. Státní zastupitelství v Kremži se ale na začátku února proti rozhodnutí soudu o podmíněném přeložení Fritzla do běžného vězení odvolalo. Spis tak nyní dostane na stůl vrchní zemský soud ve Vídni, potvrdil mluvčí zemského soudu v Kremži Ferdinand Schuster.

U soudu mimo jiné zaznělo, že Fritzl ve sklepě zamořeném krysami Elisabeth 3000krát znásilnil a že s ní měl sedm dětí - Kerstin se narodila v roce 1988, Stefan (1990) a Felix (2002) a žili ve sklepě, zatímco Lisa (1992), Monika (1994) a Alexander (1996) vyrůstali nahoře v domě, který Fritzl sdílel se svou ženou Rosemarie. Další syn Michael tragicky zemřel krátce po svém narození, Fritzl mu neposkytl první pomoc, a tak byl mimo jiné odsouzen i za vraždu z nedbalosti.

Zpočátku to byla jen hra, napsal Fritzl v memoárech

V dubnu loňského roku Fritzl vydal prostřednictvím své právničky Astrid Wagnerové sepsané paměti Die Abgründe des Josef F (Propasti Josefa F.), v nichž popisuje své činy, píše Daily Mail. „Zpočátku to byla jen hra, kterou jsem hrál. Ale zvykl jsem si na to. Myšlenka, která mi předtím připadala tak absurdní, tak zrůdná, dostala tvar. Jednoho dne jsem věděl, co musím udělat. Zbývalo jen počkat na vhodnou příležitost. Toho deštivého sobotního rána ten čas nastal. Myšlenka se stala skutečností,“ píše Fritzl ve svých pamětech. „Nebylo to snadné, protože ve mně neustále kroužily myšlenky na to, co jsem udělal. Byl jsem neustále pod napětím. Nebyl nikdo, komu bych se mohl svěřit. Musel jsem se dívat dopředu a pokračovat v cestě, kterou jsem si zvolil,“ pokračoval Fritzl.

Fritzl se narodil v roce 1935 v Amstettenu a vychovávala ho převážně matka. Jeho otec byl alkoholik, který rodinu opustil, když byly Fritzlovi čtyři roky. Jeho matka byla přísná a často ho bila. „Jako dítě jsem si vždycky myslel, že jsem nechtěný. Nikdy jsem od matky nedostal pusu ani objetí, i když jsem se o to moc snažil. Strašně jsem se bál její nepředvídatelnosti, jejího bití a toho, že na mně klečí. Neustále mě urážela jako satana, jako zločince, jako zbytečnou věc. Zakázala mi mít přátele,“ napsal Fritzl, který později tvrdil, že ji z pomsty posledních několik let před smrtí v roce 1980 zamykal na půdě se zazděnými okny.

Tagy: