Před komáry nejlépe ochrání repelenty a moskytiéry. Které přípravky v testech propadly?

Lidé na Plzeňsku mají problémy s invazí komárů.

Repelenty a moskytiéry s sebou

Při cestách do zahraničí hrozí Čechům onemocnění horečkou dengue nebo západonilskou horečkou. Nechtěnému suvenýru z dovolené je přitom možné se bránit repelenty a moskytiérami. Odborníci ale upozorňují, že ne všechny přípravky na trhu jsou skutečně účinné. A přenašeči těchto nemocí – komáři – se šíří nejen v exotických destinacích, ale také po Evropě.

V případě západonilské horečky by cestovatelé měli být ostražití nejen ve vyloženě exotických destinacích, ale také ve Středomoří: v Itálii, Řecku, Turecku, ve Španělsku, Francii, na Balkáně nebo na Kypru. A pozor by si měli dávat dokonce i v severněji položených zemích, třeba v Rumunsku nebo Maďarsku.

K TÉMATU: Zdravé opalování neexistuje, říká Arenberger a varuje před rakovinou. Čím mazat spáleniny?

„Onemocnění může probíhat velmi závažně, doprovázet ho může i zánět mozkových blan. Několik těžkých případů jsme zaznamenali i v Česku,“ shrnul pro CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula.

Efektivní ochranou před komáry jsou hlavně chemické repelenty. „Nejpoužívanější je například látka, kterou najdeme pod zkratkou DEET, dále IR3535 nebo icaridin,“ vysvětlila zástupkyně vedoucího Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci při Státním zdravotním ústavu Zdeňka Leipnerová Galková. Zdůraznila, že přírodní látky tak účinné nejsou.

Lidé by neměli věřit hlavně výrobkům slibujícím jednoduchá a dlouhodobá řešení. „Repelentní náramky, případně náplasti, jejichž výrobci uvádějí, že aplikace na jednom konkrétním místě ochrání člověka od hlavy až k patě, v testech absolutně propadly a neposkytly žádnou ochranu,“ dodala.

Na sever postupuje i horečka dengue. Komár, který ji přenáší, se už v minulosti podle Státního zdravotního ústavu vyskytl ve Francii, Španělsku i v Chorvatsku. Podle Leipnerové Galkové byl hmyz zaznamenán i v Rakousku, Německu nebo v Maďarsku. Komár tygrovaný se objevil již také v Česku.

Kromě kvalitního repelentu, který lze pořídit v Česku, doporučují výzkumníci lidem cestujícím do subtropických a tropických oblastí přibalit moskytiéru.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kritika české potravinářské komory za výrok o cukru. Jste jak tabáková lobby, zlobí se lidé

Tagy: