Zdravé opalování neexistuje, říká Arenberger a varuje před rakovinou. Čím mazat spáleniny?

Bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger

K VĚCI, Petr Arenberger - 2.7. v 12:30

Zdravé opalování neexistuje, pobyt na sluníčku ale můžeme udělat bezpečnější. V pořadu K Věci na CNN Prima NEWS to řekl bývalý ministr zdravotnictví a dermatovenerolog Petr Arenberger. Když už dojde ke spálení, doporučil namazat postižená místa řeckým jogurtem a při stravování se vyhnout kořeněným jídlům, například z čínské nebo japonské kuchyně.

„Výraz zdravé opalování v podstatě neexistuje. Na druhou stranu ale můžeme udělat všechno pro to, aby byl pobyt na sluníčku, kterého se nevyvarujeme, bezpečnější,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Arenberger. Doplnil, že jde změnit barvu zdravě, například dihydroxyacetonem (glycerol) obsaženým v krémech pro opálení bez ultrafialového záření.

ČTĚTE TAKÉ: AI, která sestavuje nejvhodnější léčbu rakoviny. Brněnští vědci tvoří budoucnost

V případě, že ke spálení dojde, Arenberger doporučil: „Pokud to není drama a kůže jen večer zčervená, stačí, když ji budeme ochlazovat a druhý den vynecháme den na sluníčku.“ Doplnil, že ke chlazení lze využít jednu z babských rad. „Neslazený řecký jogurt kůži zklidňuje,“ popsal Arenberger a připomněl, že je v lékárnách k dispozici i celá řada přípravků.

Po spálení by si měli lidé dávat pozor také na to, co konzumují.  „Neměli bychom jíst čínská nebo japonská kořeněná jídla, protože více prokrvují kůži, zvyšují červenání a kožní zánět,“ řekl Arenberger a doporučil lehčí potraviny.

V případě výraznějšího spálení, kdy se kůže zbarví do intenzivní červené nebo se na ní začnou tvořit puchýře, je třeba zvolit silnější prostředky k výraznějšímu utlumení zánětlivé reakce. „Jsou to třeba kortikosteroidní externa v roztoku nebo krému. Určitě nepoužívat těžkou vazelínu, která je bez vody a kůže pak nemůže dýchat. V případě vytvoření nekrózy bych doporučil navštívit kožního lékaře,“ poradil Arenberger.

Přístup, který může vést k rakovině

Podle exministra se přitom na základě statistik z minulého roku chrání proti slunci jen kolem 25 až 30 procent populace. „Zbytek si řekne, že se dobře opaluje, a proto se nemusí mazat, chránit a ležet na přímém sluníčku bez slunečníku,“ pronesl Arenberger. V některých případech může tento přístup vést k rakovině kůže.

Počet pacientů s melanomem se každým rokem zvyšuje. „Nárůst je lineární. Roste i počet nemelanomových kožních nádorů, které ale také vznikají ultrafialovým zářením. „Na tento typ většinou neumřete, i tak ale může napáchat nepříjemné škody, například vznik vředů,“ konstatoval Arenberger.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ke kolapsu z horka může dojít i o hodiny později. Experti radí, jak při pomoci postupovat

Tagy: