Před dětmi ubil družku sekáčkem na maso. Je mi na zvracení, řekl soudu v Liberci otec oběti

Josef Uher z Nového Boru dostal za brutální vraždu družky před očima vlastních dětí devatenáctiletý trest za mřížemi.

19 let za vraždu partnerky

Za brutální vraždu družky před očima vlastních dětí 19 let vězení. Josef Uher z Nového Boru uzavřel se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu, v pondělí před libereckým soudem znovu potvrdil, že svou přítelkyni zavraždil nožem a sekáčkem na maso. Incidentu je mu prý líto a uvědomuje si, že „připravil děti o maminku“.

Místem tragédie byl vloni dva dny před Štědrým dnem rodinný dům nedaleko centra Nového Boru. Tehdy třicetiletý muž a jeho o dva roky starší družka tam žili spolu se dvěma malými dětmi. Podle příbuzných oběti se pár opakovaně rozcházel a právě to, že žena chtěla muže opustit těsně před svátky, zřejmě spustilo hádku, která skončila krveprolitím.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální vražda mladé lékařky na Plzeňsku. Měl ji umlátit kolega, pak si pokusil podřezat žíly

Podle státní zástupkyně Petry Pazderkové muž nejprve třicetkrát bodl svou družku kuchyňským nožem. Ona se ale stále zvládala bránit. Proto si došel do kuchyně pro sekáček na maso, kterým jí zasadil dalších pět ran. Podle státní zástupkyně žena umírala v krutých bolestech. „Těžko říct, zda šlo o impulsivní chování. Faktem ale je, že si po určité době došel pro druhý nástroj, a to sekáček,“ konstatovala Pazderková.

Běsnění obviněného se přitom marně snažila zastavit matka obviněného. „Zabouchala mi na dveře, přišla s dětmi, celá od krve. Volal jsem záchranku a policii,“ popsal reportérovi CNN Prima NEWS krátce po činu jeden ze sousedů.

Za vraždu spáchanou zvlášť trýznivým způsobem hrozí obviněnému 15 až 20 let nebo výjimečný trest, v krajním případě doživotí. Státní zástupkyně se s obviněným dohodla na devatenácti letech vězení. „Doznal se ke svému činu a souhlasil bez výhrad i s popisem provedení trestného činu,“ odůvodnila dohodu.

„Je mi velice líto, co jsem spáchal. Děti jsem připravil o maminku, rodiče o dceru. Dal bych všechno za to, kdybych to mohl vrátit zpátky,“ tvrdil jednatřicetiletý muž před soudem.

Rodina zavražděné se stále potýká s následky

Podle soudkyně Markéty Navrátilové zatím není jisté, že dohoda bude schválena, i když Josef Uher před soudem prohlásil, že ji uzavřel dobrovolně a s vědomím, že se vzdává práva na odvolání. „Teprve dojde k poradě senátu – nelze to brát tak, že je jasné, že dohoda bude soudem přijata,“ upozornila soudkyně.

Původně se očekávalo, že vzhledem k uzavřené dohodě padne verdikt soudu už v pondělí. Jednání se ale zadrhlo na požadavcích pozůstalých na odškodění. Podle návrhu, který podala jejich zmocněnkyně, by dětem, rodičům a prarodičům zavražděné ženy mělo připadnout dohromady přes osm milionů korun. „Není reálné, abych takovou sumu zaplatil,“ prohlásil Uher před soudem.

VIDEO: Sobotní rozepři na Tachovsku, která skončila smrtí, měla předcházet hádka kvůli banalitě

Blízcí příbuzní museli kvůli svému nároku soudkyni popisovat, jak úzké vztahy měli se svou dcerou, respektive vnučkou. Vypovídali o tom, jak často se vídali, zda si psali nebo telefonovali. Otec i matka oběti popsali, že kvůli tomu, co se stalo, nejsou dodnes schopní chodit mezi lidi.

„Když o tom tady musím mluvit, je mi na zvracení. Moje žena od té doby marodí,“ svěřil se soudkyni otec zavražděné. Právě rodiče, kteří jsou už v důchodu, se teď starají o dvě malé děti své dcery. Popsali přitom, jak se na šestileté holčičce a čtyřletém chlapečkovi otřesný zážitek podepsal.

„Strašně špatně to snášely – počůrávaly se, bály se všeho. Sice už je to teď mnohem lepší, ale to trauma si ponesou celý život. Ve školce všechny děti mluví o svých maminkách a oni nemůžou,“ zaznělo před soudem.

V internetové sbírce uspořádané krátce po činu lidé osiřelým poslali bezmála 700 tisíc korun, přispěl i Nový Bor. „Město poskytlo dar 50 tisíc korun prarodičům postižených dětí, aby se mohly znovu adaptovat do života. Sociální odbor poskytuje potřebnou sociální a psychologickou péči,“ uvedl starosta Jaromír Dvořák.

Definitivní verdikt by měl padnout 19. listopadu, poté co soud k poměrům v rodině vyslechne další svědky, které navrhla obhajoba.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zpověď matky umučeného chlapce z Děčína. Vrah dobře věděl, co dělá. Soud rozhodl správně

Tagy: