Krutý osud Vlaďky: Podruhé bojuje s rakovinou, na Sibiři přišla další rána. Musí zpět domů

Před třemi lety si nyní 35letá Vlaďka vyslechla krutou diagnózu: měla rakovinu děložního čípku. Šance na miminko, o něž se s manželem snažili, zmizely. Přesto se Vlaďka nevzdala a díky podpoře nejbližších rakovinu porazila. Před několika měsíci se však nemoc vrátila, a to v podobě metastáze na levé plíci. Lékaři v Česku jí pomoci nemohli, a tak odcestovala na Sibiř. Dva dny po příjezdu však ochrnula od prsou dolů. Co nejdříve se musí vrátit domů, jenže převoz je velmi nákladný.

Přátelé Vlaďku popisují jako usměvavou, krásnou a moudrou ženu, která miluje hory a tvoření z keramiky. „Vlaďka do roku 2019 žila se svým manželem velmi aktivní život. Cestovali po světě, každý rok bydleli a pracovali v jiném státě a přáli si založit rodinu,“ uvedla její kamarádka Kateřina.

Jenže před třemi lety přišla zdrcující rána. Lékaři Vlaďce diagnostikovali rakovinu děložního čípku, která způsobila, že nemůže mít děti, po nichž tak toužila. „Přes náročnou léčbu chemoterapií, uměle vyvolanou menopauzu a s tím spojené těžké chvíle, kterými si Vlaďka musela projít, se s manželem Ronym, který jí je velkou oporou, dokázali vzchopit a znovu se radovat z nových dnů a výzev, které jim život nabízel,“ pokračovala přítelkyně.

Rakovinu Vlaďka porazila, jenže osud jí přichystal další tvrdou ránu. Před několika měsíci se nemoc vrátila, a to v podobě metastáze na levé plíci. „Vlaďka absolvovala chemoterapie a léčbu, která byla znovu velmi náročná a vysilující. Po šesti cyklech byla bohužel bez úspěchu. Lékaři klasické medicíny jí sdělili, že pro ni už nemohou nic udělat,“ podotkla Kateřina.

Vlaďka se ale nevzdávala a vydala se vlastní cestou. Vyzkoušela několik alternativních léčebných terapií, které byly finančně velmi náročné. Krátkodobě pomohly, ale z dlouhodobého hlediska dosud úspěšné nebyly. Poslední naději tak představovala cesta na Sibiř k místním léčitelům, kteří mnoha onkologickým pacientům již pomohli.

Naděje se změnila v noční můru

„Všichni jsme věřili, že i pro Vlaďku by byl tento pobyt velice prospěšný a pomohl by zlepšit její zdravotní stav, ať už díky místnímu klimatu, speciální stravě, kterou by měla zajištěnou, či kvůli mentální podpoře lidí, kteří by se tam o ni starali,“ uvedla kamarádka. Jenže přišel šok. „Po dvou dnech od příjezdu na místo se zlý sen proměnil v noční můru. Vlaďka přestala cítit svoje tělo od prsou dolů a již týden je nehybná. Pohybuje pouze rukama a hlavou. Nádor začal tlačit na míchu,“ doplnila.

Přátelé s rodinou se proto snaží dostat Vlaďku s manželem co nejdříve domů. Speciální transport je však nejen komplikovaný, ale také velice drahý. Navíc se musí zaplatit z vlastních prostředků. Kateřina se proto obrací na veřejnost a na stránce Donio.cz spustila sbírku. Doufá, že se podaří vybrat dostatek peněz, aby se její přítelkyně vrátila domů.

„Peníze ze sbírky budou použity na zaplacení transportu Vlaďky ze Sibiře zpátky domů do České republiky. I přes pojištění si musí speciální zdravotní transport uhradit ze svých financí, protože následkem ochrnutí je rakovina, se kterou se léčila již před cestou na Sibiř. Speciální transport včetně lékařské péče bude stát dle odhadu pojišťoven kolem tří milionů korun,“ dodala.

Pokud i vy chcete pomoci Vlaďce vrátit se zpět domů, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky.

Tagy: