Předjíždět cyklisty s odstupem 1,5 metru je někde nereálné, přiznává ministr Havlíček

Ilustrační foto

Od příštího roku bude ze zákona platit, že řidiči automobilů budou muset předjíždět cyklisty s minimálním odstupem 1,5 metru. Redakce CNN Prima NEWS už upozornila na to, že v praxi nemůže takové nařízení vždy fungovat. A teď to přiznává i ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Dodržovat při předjíždění cyklistů odstup 1,5 metru je podle některých expertů takřka nevymahatelné. Nikdo neví, jak vzdálenost měřit, jak porušení dokázat a trestat. Souhlasí s tím i ministr dopravy Havlíček, který připomněl, že jeho resort dal nejdříve k novele negativní stanovisko.

„Byla kolem toho obrovská debata. Původně jsme měli negativní stanovisko, nakonec jsme dali neutrální. Proti tomu zákonu hovoří to, co jste vyjmenovala. Jak se bude měřit 1,5 metru. Navíc je tam argument, že na užších silnicích to může ohrozit protijedoucí auto,“ přiznal pro CNN Prima NEWS Havlíček.

Podle něj ale existují i pozitivní argumenty. „Tím hlavním je psychologický akt. Stejné to je u dodržování vzdálenosti za jedoucím vozidlem. V zákoně to je, ale nikdo to neměří. Je to psychologický akt, kdy se říká, že řidič si musí dát pozor na to, aby dobrzdil. Stejně tak se teď říká, že řidič si musí dát pozor na to, když předjíždí,“ zdůraznil.

Dodal, že nové pravidlo o dodržování odstupu nejde dodržovat ve 100 procentech případů. „Ale převážil argument, že řidiči si dají větší pozor a třeba to zachrání další lidské životy. I ten psychologický akt je ku prospěchu. Nedělal bych teď účet, uvidíme, jak to bude fungovat. Souhlasím s tím, že každý ušetřený život za to stojí. Uděláme si analýzu za dva tři roky,“ podotkl Havlíček.

Pokuta až dva tisíce korun

Redakce CNN Prima NEWS v polovině září vyzkoušela na vlastní kůži, jak těžké může být zákon dodržovat. Video zachytilo, že pokud by motorista předjížděl cyklistu v 1,5metrové vzdálenosti, musel by v některých místech přejet plnou čáru, a dostat se tak do protisměru.

Pokuta za nedodržení 1,5metrové vzdálenosti řidiče od cyklisty má být dva tisíce korun. Změna by měla platit od ledna 2022, pokud zákon podepíše prezident.

Novela o pozemních komunikacích prošla Sněmovnou letos v září. Podobná úprava už platí v Německu, ve Francii nebo ve Španělsku. Bezpečnou vzdálenost pro předjíždění cyklistů navrhla uzákonit skupina poslanců v čele s Petrem Dolínkem z ČSSD.

Tagy: