Tropické pondělí přinese až 35 °C, večer zchladí Česko bouřky. Jak bude po zbytek týdne?

Tropy budou v Česku pokračovat. (Ilustrační foto)

Na Česko se ženou bouřky

Vysoké letní teploty budou pokračovat i v nadcházejícím týdnu. Nejtepleji má být v pondělí, kdy bude v Česku až 35 °C, večer pak přijdou bouřky. Ty by měly horka doprovázet i po zbytek týdne, předpovídají meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V pondělí očekávají meteorologové jasnou až polojasnou oblohu, ačkoliv k večeru začne přibývat oblačnosti. Kromě toho může na západní polovině Čech během večera dojít i na přeháňky či dokonce bouřky. I nadále bude pokračovat tropické počasí, neboť nejvyšší denní teploty se mají pohybovat mezi 31 a 35 °C. Na horách v oblastech nad 1000 m pak experti hlásí 24 °C s výjimkou Šumavy, kde predikují 27 °C.

🌡Nový týden začneme slunečným ale také horkým pondělkem. Již nyní je obloha jasná nebo na ní jsou vysoká oblaka....

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Sunday, July 24, 2022

Poté se však situace změní. V úterý odborníci předpovídají zpočátku oblačno až zataženo, na většině území navíc dojde na déšť či přeháňky, výjimečně i bouřky. Srážky začnou ubývat až k večeru, přičemž totéž platí i pro zataženou oblohu. Nejvyšší denní teploty oproti pondělku mírně poklesnou na 24 až 28 °C, naopak v noci na úterý bude stále velmi teplo – mezi 20 až 16 °C. ČHMÚ navíc hlásí mírný západní až severozápadní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s, který v bouřkách přechodně zesílí. Večer však bude slábnout.

Středeční počasí bude oproti úternímu mírně jasnější. Meteorologové totiž předpovídají oblačno až polojasno s ojedinělými přeháňkami. Ve dne má být nanejvýš 23 až 27 °C, nejnižší noční teploty odhadují na 15 až 11 °C. Vítr je opět očekáván mírný, přičemž má vanout rychlostí 2 až 5 m/s.

Podobně má být i ve čtvrtek, tedy polojasno až oblačno, jen ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty experti z ČHMÚ predikují mezi 24 až 28 °C, nejnižší noční pak mezi 14 až 10 °C. Vítr k nám má vanout z východu a severovýchodu slabě rychlostí 2 až 6 m/s.

Víkend plný deště a bouřek

V pátek se obloha na některých místech zatáhne a přeháňky doplní i občasné deště či bouřky. Nejvyšší denní teploty mají být prakticky stejné jako ve čtvrtek, jen na jihovýchodě země může panovat až 32 °C. V noci teploty klesnou k 16 až 12 °C. Opět slabý vítr k nám má vanout z východu a severovýchodu.

ČHMÚ přišla i s výhledem na víkend. Předpověď hlásí, že zpočátku má být oblačno a na většině území se dočkáme deště, přeháněk i bouřek. Teploty budou však i nadále poměrně vysoké. Nejvyšší denní teploty budou mezi 24 až 29 °C, naopak nejnižší noční teploty meteorologové odhadují mezi 18 až 13 °C.

Tagy: