Vedra v Česku nekončí, meteorologové opět varují před tropy. Kdy se konečně ochladí?

Jak zvládnout tropy a nezbláznit se?

Po silných sobotních bouřkách se v neděli počasí v Česku umoudří, meteorologové očekávají pouze ojedinělé přeháňky. Teploty opět na některých místech přesáhnou tropickou třicítku. Jaký bude úvod následujícího týdne?

V neděli bude jasno až polojasno, ráno se mohou ojediněle vyskytnout mlhy. Ačkoliv bouřky po sobotním řádění živlu nehrozí, na jihu Čech se při zvýšené oblačnosti mohou ojediněle vyskytnout přeháňky.

Teploty se budou na některých místech opět držet vysoko, a to mezi 27 až 31 °C. Na severovýchodě území však vystoupají maximálně k 28 °C, na horách jen k 21 °C. Vát bude slabý, přechodně mírný severozápadní až severní vítr o síle 2 až 6 m/s.

Noc na pondělí bude jasná až polojasná, přinese s sebou i poměrně nízké teploty. Ty se budou pohybovat mezi 16 a 12 °C. Vát bude opět slabý vítr, a to do rychlosti do 3 m/s.

Přijdou přeháňky i silné bouřky

Během dne se však opět očekávají tropy. Pondělní jasnou až polojasnou oblohu doprovodí teploty, které se budou pohybovat mezi 31 až 35 °C, na severovýchodě pak pouze mezi 29 až 32 °C. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) však očekávají, že se k večeru v Čechách objeví bouřky nebo přeháňky. Výstrahu před tímto živlem však zatím nevydaly.

Nadále ale platí varování před vznikem požárů a vysokými teplotami. Od nedělního poledne do odvolání by se lidé měli vyvarovat rozdělávání ohňů ve volné přírodě. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Nerozdělávejte oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalujte trávu, neodhazujte cigaretové nedopalky na zem, nepoužívejte přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně,“ radí ČHMÚ.

Od pondělní 11. hodiny pak platí výstraha před vysokými teplotami. „Hrozí vysoká zátěž na lidský organismus, přehřátí a dehydratace. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami,“ dodali meteorologové.

Změna však nastane v úterý. Po noci, kdy teploty dosáhnou maximálně 21 °C, dojde k ochlazení. Denní teploty se budou pohybovat mezi 23 až 27 °C. Do Česka navíc přijde déšť, přeháňky a bouřky – místy i silné. K večeru by však oblačnosti mělo ubývat.

Obdobné teploty se očekávají i ve středu: pohybovat se budou mezi 24 až 28 °C. Bude polojasno až oblačno, ojediněle se objeví přeháňky. Vát by měl slabý, během dne přechodně mírný severozápadní až severní vítr o síle kolem 2 až 5 m/s.

Tagy: