Předražené a zbrklé, kritizuje opozice nákup stíhaček. Nerozhodla vláda, je to pravidlo NATO

První norské F-35

360° 27.9.2023

Rozmařilé a zbrklé – tak hodnotil v pořadu 360° poslanec hnutí ANO Richard Brabec nákup amerických stíhaček F-35, o kterém ve středu rozhodl kabinet Petra Fialy. Jde o nejdražší nákup v historii České republiky, celkem 24 strojů bude stát 150 miliard korun.

„Pro mě je obtížně pochopitelné, že vláda ve chvíli, kdy škrtá v podstatě ve všech oblastech, rozhodne o 150 miliardách korun,“ řekl Brabec ve vysílání CNN Prima NEWS. Je přesvědčen, že uvedená částka se mnohonásobně zvýší, v této souvislosti zmínil sumu 400 miliard. „Jestliže se na to podívám z pohledu té částky a toho, že proti tomu škrtáme všechno ostatní, ale na letadla máme, připadá mi to rozmařilé,“ dodal Brabec.

ČTĚTE TAKÉ: Rakušanův šifrovaný telefon není reálná kauza, míní Pavel. Pro jeho odvolání důvod nevidí

S jeho názorem zásadně nesouhlasil poslanec ODS Karel Haas. „Rozhodnutí vlády ohromně vítám, podle mě je jedno z nejstrategičtějších a nejdůležitějších pro budoucnost naší země,“ oponoval v pořadu 360°.

Ekonom Petr Bartoň ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil, že o nákupu armádní výzbroje nerozhoduje kabinet. A je podle jeho slov jedno, zda se bavíme o výši financí nebo konkrétní výzbroji. Částka, která se má utratit, je totiž daná vzorečkem NATO. „Ten jsme dlouho porušovali a do naší armády jsme dávali příliš málo peněz,“ řekl ekonom a připomněl, že členství NATO vyžaduje, aby dvě procenta hrubého domácího produktu dané ekonomiky směřovala do obrany.

Nákup letounů okomentoval i šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek. „Je jasné, že potřebujeme stíhačky. Pokud je koupíme od Spojených států, je důležité, aby byly za tu nejlepší možnou cenu a aby z toho Česká republika měla nějaký typ bezpečnostních záruk. A aby to bylo vnímáno i jako vstřícné gesto vůči hlavnímu spojenci, který je v čele koalice na podporu Ukrajiny,“ uvedl a dodal, že vláda to však nevysvětluje dostatečně srozumitelně.

„Je důležité vysvětlit, proč je to důležité pro Českou republiku a zda cena, kterou budeme platit za stíhačky F-35, je skutečně ta nejlepší, kterou můžeme získat,“ doplnil.

VIDEO: Armáda získá stíhačky F-35, oznámil Fiala. Nákup 24 amerických strojů schválila vláda

Tagy:
stíhačka NATO ODS Richard Brabec Jana Černochová ANO 2011 vláda Petr Bartoň Česko Dalibor Balšínek vláda Petra Fialy Ministerstvo obrany České republiky Lockheed Martin F-35 Lightning II politika armáda Karel Haas