PŘEHLEDNĚ: Kdy se vrátí do lavic žáci základních škol, středoškoláci a vysokoškoláci?

Roušky při výuce

Ve středu se do škol vrátí prvňáci, druháci a žáci speciálních škol

Ministr školství Robert Plaga oznámil na pondělní tiskové konferenci, jak bude probíhat výuka na základních, středních i vysokých školách. Z nového modelu vyplývá, že všichni žáci a studenti by mohli mít běžnou výuku při dvou nejnižších úrovních z pěti stupňů rizika nákazy nemoci COVID-19. Při jakém stupni rizika se žáci vrátí do lavic?

Základní školy

  • Žáci devátých ročníků se vrátí k běžné výuce při čtvrtém z pěti stupňů rizika koronaviru, ve škole se nebudou střídat po týdnech jako zbytek 2. stupně ZŠ.
  • Při čtvrtém stupni rizika budou základní umělecké školy, jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky a střediska volného času dál pokračovat v distanční výuce, mohou ale využít individuální konzultace a prezenční individuální výuku.
  • Plaga již minulý týden oznámil, že ve středu 18. listopadu se do lavic vrátí žáci prvních a druhých ročníků základních škol a všechny ročníky speciálních škol. Třídy se nebudou dělit do menších skupin jako na jaře, děti z různých tříd by se ale neměly potkávat. Pod touto podmínkou budou fungovat i družiny.

Střední školy

  • Závěrečné třídy SŠ a VOŠ se vrátí k běžné výuce při čtvrtém stupni rizika, zároveň se v nich obnoví praktická výuka do 20 lidí.
  • Nižší stupeň víceletých gymnázií se opět otevře při čtvrté z pěti úrovní rizika, stejně jako 2. stupeň ZŠ bude mít střídavou výuku, řekl Plaga.

Vysoké školy

  • Na vysokých školách a univerzitách se obnoví při čtvrtém stupni rizika praktická a laboratorní výuka pro skupiny do 20 lidí a umožní se individuální konzultace.
  • O tom, zda se současná opatření zmírní na čtvrtý stupeň, by se mělo rozhodnout tento týden podle epidemického vývoje.

Roušky i při druhém stupni

  • Roušky budou povinné i ve třídách do 2. úrovně rizika koronaviru, ve druhé úrovni budou mít výjimku 1. stupeň ZŠ. V nejnižším riziku se budou nosit roušky jen na chodbách. Roušky se netýkají mateřských a speciálních škol.
  • Bude platit zákaz zpěvu a tělocviku. Mělo by se také častěji větrat.

Ministerstvo školství neuvažuje kvůli nemoci COVID-19 o zkrácení letních prázdnin ani o rušení jarních prázdnin.

Rizikové skóre je nyní na hodnotě 70 ze 100, což odpovídá čtvrtému stupni opatření proti COVID-19. Pokud číslo zůstane pod hodnotou 75 do středy, navrhne ministerstvo zdravotnictví vládě zmírnění opatření. To by mohlo platit zřejmě od příštího pondělí.

Tagy: