PŘEHLEDNĚ: Koronavirus je znovu na vzestupu. V kterých zemích je potřeba si dát pozor?

Jak je to s ochranou dýchacích cest na palubě letadla?

V turistických destinacích se raketově šíří covid

V turistických destinacích po celé Evropě se raketovou rychlostí znovu šíří COVID-19. Na některých místech se proto mění pravidla pro turisty. Státy apelují hlavně na ty, kteří nejsou očkováni druhou dávkou, aby tak učinili. A vyzývají, aby lidé dobrovolně nosili roušky. Nejrychleji se COVID-19 šíří zejména v Řecku, Španělsku, Itálii, Německu a Portugalsku. Pokud jedete do těchto zemí na dovolenou, připravte se na možné změny v opatřeních.

Řecko

Podle úřadů se nákaza šíří hlavně na ostrovech. Například na Korfu, Mykonosu, Rhodosu a Kosu. O víkendu v Řecku zaznamenali téměř 12 tisíc nových případů, trojnásobný nárůst oproti minulému týdnu. Nemoc se šíří především mezi mladými lidmi. V Řecku jsou stále povinné roušky ve vnitřních prostorách a také v hromadné dopravě a na výletních lodích.

Španělsko

Oproti minulému měsíci vzrostl počet nakažených ve Španělsku o 60 procent. Vysoce nakažlivá subvarianta omikron BA.5 se šíří hlavně na ostrovech Mallorca, Ibiza, Menorca a Formentera. Nadále platí povinnost nosit ochranu obličeje ve vnitřních prostorách a hromadné dopravě.

Portugalsko

COVID-19 aktuálně trápí také Portugalsko. Tady ale počet nově nakažených každým dnem klesá. Zřejmě i díky tomu, že Portugalci jsou velmi dobře proočkovaní. Ochrana dýchacích cest je v zemi i nadále povinná ve veřejné dopravě či v nemocnicích a lékárnách. Od 1. července se pak cestující při příjezdu nemusí deklarovat covidovými certifikáty, což neplatí pro Azorské ostrovy, které Portugalsku také náleží.

Itálie

Itálie znovu dosáhla pětiměsíčního maxima v počtu případů. V zemi dál platí povinnost chránit se ve veřejné dopravě rouškami. Virus se šíří hlavně v turistických destinacích.

Francie

Francie v posledních dvou týdnech zaznamenala nárůst případů až o 80 procent. Znovuzavedení roušek ale nehrozí. Nemá podporu veřejnosti. Úřady přesto vyzývají k osobní odpovědnosti každého. Například v Lyonu je každý druhý test pozitivní. „Určitě se to trochu zvýší kvůli cestování, festivalům a všem těm kontaktům. Myslím, že také dojde ke zvýšení testování,“ míní lékař Erwan Greaud.

Německo

I v Německu se šíří subvarianta BA.5. Týdně tam umírá na 500 lidí. Nyní platí povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě, nemocnicích a sanitkách. Platí i samoizolace na 5 dnů.

Tagy: