PŘEHLEDNĚ: Testování ve firmách a karanténa pro očkované. Jak se mění opatření?

Testování na COVID-19 v ČR

Od pondělí začíná masivní testování zaměstnanců ve firmách

Od pondělí 17. ledna dochází k dalším změnám v protiepidemickým opatřením vlády. Týkají se především znovuzavedení povinného plošného testování v zaměstnáních, což souvisí s novou stoupající vlnou nakažlivé varianty omikron. Mění se rovněž frekvence testování ve školách či pravidla karantény pro očkované osoby.

Testování

  • Všichni zaměstnanci se budou od 17. ledna testovat dvakrát týdně antigenními testy. Opatření by mělo trvat nejméně tři týdny. Testy se budou hradit z veřejného zdravotního pojištění.
  • Testování se bude týkat všech zaměstnanců soukromých i státních firem a organizací, živnostníků a také jednatelů společností. Výjimku budou mít lidé, kteří se v místě výkonu činnosti nesetkávají se třetími osobami.
  • Pracovníka, který se odmítne testovat, bude muset zaměstnavatel stejně jako dosud nahlásit příslušné hygienické stanici. „Zaměstnanci, kteří se odmítnou testovat, budou nahlášeni hygieně a budou muset nosit respirátory. Také budou mít nařízený home office nebo budou vyjmuti z kolektivu ostatních,“ upozornil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Takový zaměstnanec by měl dodržovat rozestup 1,5 metru od ostatních, pokud je to z povahy práce možné, a stravovat se odděleně.
  • Testování ve školách od 17. ledna pokračuje, ale již pouze 1x týdně, a to každé pondělí a za stejných pravidel.
  • Počet PCR testů hrazených z veřejného zdravotního pojištění se i pro očkované zvyšuje na pět za jeden kalendářní měsíc. Dosud měli nárok na pět testů pouze lidé rozočkovaní a s kontraindikacemi. Neočkovaní lidé nad 18 let nadále nemají testy hrazené z veřejného zdravotního pojištění.

Karantény a izolace

  • V případě pozitivity půjde zaměstnanec na pět dní do karantény, a to pouze on, ne jeho kolegové. Protože jde o podezření, nikoliv o potvrzenou nákazu.
  • Do pětidenní karantény budou muset po 17. lednu nastoupit i očkovaní a lidé, kteří v uplynulých šesti měsících nemoc prodělali. Dosud po rizikovém kontaktu nemuseli na test ani nastoupit povinnou karanténu.

Ministerstvo zdravotnicí rovněž zveřejnilo přehlednou grafiku, kde konkrétně shrnuje, jaká opatření od pondělí platí například pro hromadné akce či pro sportování.

V sobotu přibylo v Česku 9 210 potvrzených případů nemoci COVID-19, což byl nejvyšší nárůst za víkendový den od 4. prosince loňského roku.

Tagy: