Měl překonat třináct tisíc kilometrů, teď chtějí úřady poštovního holuba utratit

Poštovní holub, který získal přízvisko Joe, údajně překonal třináct tisíc kilometrů dlouhou cestu z USA do Austrálie. Nyní mu ale hrozí smrt. Australské úřady chtějí holuba uspat kvůli možnému přenosu cizích nemocí na domácí ptactvo. Podle Američanů však holub pochází z Austrálie.

Joe se objevil 26. prosince na dvorku Kevina Celli-Birda žijícího v Melbourne. Holub se zatoulal 29. října během závodu poštovních holubů v americkém státě Oregon. Podle odborníků si část cesty zkrátil na nákladní lodi putující přes Tichý oceán. „Objevil se u nás na Boxing Day (pozn. red.: svátek v zemích Commonwealthu, připadá na 26. prosince). Na dvorku mám fontánu, tak se napil a umyl. Byl docela vyhublý, tak jsem mu venku nechal trochu drobků,“ popisuje Celli-Bird. Následně se mu podařilo oslabeného ptáka chytit a zjistil, že má na noze modrý kroužek. Podle něj holub pochází z Montgomery v Alabamě. Majitele se mu však kontaktovat nepodařilo.

Poté, co se zpráva o jeho neuvěřitelné cestě začala šířit médii, oslovila ve čtvrtek Celli-Birda australská vládní agentura odpovědná za prosazování karanténních zákonů a požádala ho, aby ptáka odchytil a donesl. „Tvrdí, že když je z Ameriky, může s sebou přinést nějaké ptačí nemoci,“ doplňuje Celli-Bird. „Chtěli vědět, jestli jim můžu pomoci. Řekl jsem jim, že už ho chytit nedokážu,“ vysvětluje Celli-Bird s tím, že holub od svého příletu značně zesílil.

Život holubovi však nakonec zřejmě zachrání tvrzení od zástupce Amerického svazu poštovních holubů. Sportovní ředitelka svazu Deaone Roberts dnes totiž uvedla, že kroužek, který má holub na své noze, je falešný. Jeho číslo totiž patří holubovi se zcela jiným vzhledem. „Ten kroužek v Austrálii je podvrh. Rozhodně pochází z Austrálie a ne z USA,“ prohlásila Roberts. „Toho holuba zabíjet nemusejí,“ dodala a upozornila na to, že falešné kroužky se objevují stále častěji. K případu se vyjádřili i členové vlády. Předseda vlády Michael McCormack uvedl, že pokud skutečně jde o narušení biosecurity státu, nebudou mít úřady s holubem slitování. Oproti tomu ministr zdravotnictví státu Victoria, kde se Joe usadil, požádal federální vládu, aby ho ušetřila.

Tagy: