Bílý dům prozradil, co měly být sestřelené objekty nad Amerikou. Ulevilo se nám, řekl mluvčí

V případě tří objektů sestřelených v severoamerickém vzdušném prostoru šlo zřejmě o neškodné létající balóny, jejichž účel byl výsostně komerční. S takovou domněnkou přišel v úterý Bílý dům, informovala CNN. V posledních dnech se přitom ve veřejném prostoru objevovalo hned několik divokých spekulací, které nevylučovaly špionážní zařízení či objekty z vesmíru.

„Naše zpravodajská komunita považuje za hlavní vysvětlení verzi, že šlo pouze o neškodné balóny spojené s nějakým komerčním účelem,“ řekl v úterý podle CNN bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Stále probíhající vyšetřování komplikuje složitě přístupný terén v oblastech, kde k sestřelům došlo.

Kirby vyjádřil úlevu, že objekty nepatřily americké vládě. Rovněž prý nic nenasvědčuje tomu, že by podezřelé létající předměty byly nějak spojeny s čínským programem špionážních balónů. Již na pondělním brífinku Bílý dům prostřednictvím mluvčí Karine Jean-Pierrové vyloučil, že pocházely z jiné planety.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záhadný letící objekt na obloze zachytily i evropské radary. Stíhačky ho ale hledaly marně

Největší pozornost vzbudila událost ze 4. února, kdy Američané pomocí stíhačky F-22 zasáhli čínský balón u pobřeží Jižní Karolíny, který pak Washington označil za špionážní. Peking sice přiznal, že šlo o jeho prostředek, sestřelení svého balonu ale odsoudil a uvedl, že šlo o civilní objekt, který prý sloužil k meteorologickému výzkumu.

V posledních dnech pak Američané sestřelili další tři podezřelé objekty, které ovšem, jak už uvedl Bílý dům, s největší pravděpodobností neměly špionážní charakter.

V pátek americký letoun zasáhl neznámý objekt na severním pobřeží Aljašky. O den později došlo k dalšímu sestřelu, a to na kanadské straně hranice mezi Kanadou a americkou Aljaškou. Úder provedla opět americká stíhačka se souhlasem Ottawy. Z prvotních vyjádření kanadských úřadů vyplývalo, že objekt měl mít válcovitý tvar.

K zatím poslednímu incidentu došlo v noci z neděle na pondělí, kdy americká stíhačka F-16 sestřelila další objekt ve tvaru osmiúhelníku. K sestřelu došlo znovu na kanadsko-amerických hranicích, přesněji nad Huronským jezerem.

Tagy: