Chci vidět tvář toho, kdo odvolal policii od fakulty, říká truchlící matka. Není sama

Pieta za oběti střelce filozofické fakulty

Při zásahu na Filozofické fakultě UK určitě nebylo vše provedeno správně, řekla v pořadu 168 hodin na České televizi Lenka Šimůnková. Promluvila o tragickém dni střelby, kdy přišla o dceru Elišku, zároveň se vymezila proti některému počínání policie i univerzity. Mimo jiné chce znát důvody prvotního odvolání policie od budovy fakulty na Palachově náměstí, podobné otázky si podle ní klade řada dalších pozůstalých. Upozornila také na to, že univerzita setkání rodičů obětí stále odsouvá. Podle mluvčího UK Václava Hájka je setkání již naplánováno.

Šimůnková chce znát pravdu. „Nechci jen sedět a čekat, až mi někdo přijde říct, že byl uzavřen spis, tak to bylo, a mám se s tím smířit. Nikdy se s tím nesmířím, že tady dcera není, že tu Elišku nemám. Pouze potřebuji vysvětlení. Vše má určitě své opodstatnění a důvod, ale potřebuji, aby moje otázky byly zodpovězeny. Abych je dokázala uchopit a zpracovat a už se nemusela tázat,“ řekla v pořadu 168 hodin.

Exkluzivní průzkum STEM: Zásah na UK byl chvalitebný, hodnotí lidé. Mírní byli i skeptici

„Mám otázku, co přesně se stalo ve čtvrtek odpoledne. Pokud policie stála před univerzitou a byla tam z nějakého důvodu přivolána, z jakého důvodu byla odvolána? Kdo ji odvolal? Chci vás vidět a chci abyste mi to řekli do očí. Chci vědět pravdu o čtvrtku, chci pravdu o našich dětech a o své dceři, která šla do školy a nevrátila se. Nečekám uzavření spisu s tím, že bylo vše správně, protože vše určitě správně uděláno nebylo. Chci vidět obličej člověka, který rozhodl, že policisté odjeli. Chci, aby mi řekl důvod. Nechci ho vidět v televizi, ale aby si ke mně stoupl a řekl mi to z očí do očí,“ vzkázala policii.

Za policejní práci se opakovaně postavil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), závažné pochybení policistů nezjistilo šetření Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia. Zásah nadále vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Šimůnková dodnes podle svých slov zároveň nemá pitevní zprávu nebo informace o času smrti své dcery, aniž by věděla proč. „Honí se mi hlavou myšlenky, že jí mohlo být pomoci, že jí mělo být pomoci. Mé dceři se nemělo vůbec nic stát. Měla se vrátit ve čtvrtek v půl šesté domů,“ popsala.

Nadace ve jménu Elišky

Podobné otázky o odjezdu policie si podle ní budou klást i další rodiče: „Že policie před fakultou byla a odjela. A že jejich děti nemusely být v takovém fyzickém a psychickém stavu jako teď. Nás bude hodně.“ V kontaktu s nimi však zatím není. „Pokaždé, když se na schůzce v Karolinu ptám, je mi poskytována informace, že se setkáme v nejbližších dnech. Vždycky je mi odpovězeno: ‚Předpokládáme, že ve čtvrtek příští týden.‘ Ten čtvrtek ale ještě nebyl a podle mě ani nebude. Začínám si říkat, že je tam asi důvod, abychom se nesetkali,“ uvedla. „S pozůstalými rodinami jsme v pravidelném kontaktu. Společné setkání s pozůstalými je naplánováno a všechny rodiny jsou o něm již informovány,“ doplnil pro CNN Prima NEWS tiskový mluvčí univerzity Václav Hájek.

Zástupci univerzity se podle Šimůnkové zároveň měli zúčastnit pietní akce za zemřelou Elišku, která proběhla u příležitosti jejích nedožitých 21. narozenin koncem ledna v Čelákovicích. „Koukala jsem se na neskutečné množství lidí, kteří přišli Elišce vyjádřit lásku. Dívala jsem se kolem a neviděla nikoho z univerzity, kdo by přišel vyjádřit úctu a respekt. Univerzitu jsem zvala. Tam, kde si myslíte, že by to mělo být správné až očekávané – za školu, kterou si vymodlila a vysnila – mě to bolí, jestli to dcera vidí,“ dodala k akci z 26. ledna.

Podle mluvčího Hájka dostala škola informaci o konání akce jen s krátkým předstihem „s tím, že se jedná o neformální setkání, nikoli pietní akt s očekávanou oficiální účastí zástupců univerzity.“ Avšak připustil, že v jednom předchozích emailů zaznělo datum shromáždění dříve, ale zapadlo. „O akci nedožitých narozenin Elišky jsme se přímo dozvěděli den předem z osobního setkání, avšak v e-mailu byla akce zmíněná již dne 19. 1. 2024. Bohužel jsme si tehdy tuto informaci nevyložili jako pozvání. Toto nedorozumění nás velmi mrzí. Cílem Univerzity Karlovy je maximálně citlivá podpora všech rodin zemřelých nebo zraněných studentů a akademických pracovníků,“ doplnil mluvčí školy.

Eliška studovala na univerzitě komunikaci a řeč neslyšících, s matkou žily v domácnosti samy. Lenka Šimůnková zakládá nadaci pro neslyšící nesoucí jméno své zesnulé dcery. Zároveň se chce zasadit o prosazení manželství pro stejnopohlavní páry, jak si její dcera přála. „Přála si to vybojovat sama a vím, že by to vybojovala. Říkala jsem jí, že to jednou určitě vyjde. Člověk si neuměl vůbec představit, že by ten zítřek nebyl,“ doplnila.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: O střelbě na fakultě mluvme rozumně, vyzývají politici i experti. Zaorálek chce širší debatu

Tagy:
policie matka rodiče oběti kritika krimi univerzita pozůstalí Filozofická fakulta Univerzity Karlovy střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy