Premiér Fiala čelí kritice. Dělá vše pro to, aby ho v Evropě nikdo neznal, míní Bžoch

Petr Fiala

Premiér Petr Fiala je terčem kritiky kvůli tomu, že málo řeší zahraniční politiku

Premiér Petr Fiala je terčem kritiky. Málo prý řeší zahraniční politiku a také by prý měl víc jednat s prezidentem Macronem. Právě po Francii totiž bude Česko přebírat předsednictví EU. Mluvčí vlády Fialu hájí a reportérce CNN Prima NEWS ukázal premiérův kalendář akcí. Například v úterý přivítá australskou ministryni a vypadá to, že zřejmě brzy zamíří právě i do Francie.

Americká viceprezidentka, ukrajinský prezident, britský premiér. Dalo by se říct, že všichni, kteří mají co říct k problémům mezi Ruskem a Ukrajinou, byli o víkendu v Mnichově. Za Česko nepřiletěl nikdo. Rusko-ukrajinská krize už se dostala i na půdu Evropské rady. Na neformálním jednání byl poprvé v Bruselu premiér Petr Fiala.

Ještě předtím si ale nechal ujít jednání s francouzským prezidentem Macronem a dalšími státníky. Řešit měli situaci v africkém Sahelu, kde působí i čeští vojáci. „Počítal jsem s tím, že budu muset zkrátit cestu kvůli projednávání pandemického zákona ve Sněmovně,“ uvedl Fiala. Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) však tento postoj kritizuje.

Fialův plný kalendář

„Téma války a míru, boje proti terorismu, je podle mě důležitější, než nějaká debata ve Sněmovně, byť ji nechci bagatelizovat,“ podotkl. Poslanec Jaroslav Bžoch (ANO) dodal, že Fiala nemohl situaci ve Sněmovně nijak ovlivnit. „Pan premiér dělá vše pro to, aby ho v Evropě nikdo neznal a nikdo neznal jeho názor,“ myslí si.

V Bruselu byl Fiala jeden den. Setkal se se šéfkou Evropské komise i se šéfkou Evropského parlamentu a rakouským kancléřem. „Od rána jsem vedl řadu jednání, která byla přátelská, věcná a otevřená,“ doplnil premiér. Redakce CNN Prima NEWS se ale zajímala, jaká setkání má nyní v kalendáři.

„Do Česka přiletí australská ministryně zahraničí, který bude s panem premiérem také jednat,“ podotkl mluvčí vlády Václav Smolka. Fiala dřív několikrát jednal se státníky alespoň prostřednictvím videokonference. Z ní zveřejnil fotografii například šéf Evropské rady Charles Michel. „Premiér je s nimi prakticky v dennodenním kontaktu kvůli situaci a napětí na ukrajinsko-ruské hranici,“ dodal Smolka.

Evropští představitelé však vítají zejména osobní kontakt. Francie teď předsedá Evropské unii a štafetu po ní v červenci převezme Česko. „Náš premiér má mít velmi časté schůzky s francouzským prezidentem, měli by spolu mít třeba obědy nebo večeře mezi čtyřma očima, aby si Macron řekl: ‚To je inteligentní chlapík ten Fiala, s ním má cenu jednat a bavit se s ním‘,“ doplnil Svoboda.

„S prezidentem Macronem se pan premiér setkal podle mých informaci na neformálním jednání Evropské rady a další jednání samozřejmě budou následovat v dalších týdnech,“ řekl k tomu Smolka. Podle informací CNN Prima NEWS se na březen chystá jednání Visegrádské čtyřky s britským premiérem Borisem Johnsonem. Fiala by se také mohl zúčastnit neformálního summitu ve Francii.

Tagy: