Fiala: Trest pro Rusko by měl být tvrdý. Ukrajina Putinovi stačit nebude

Premiér Petr Fiala (ODS) ve Sněmovně

Premiér Fiala promluvil o rusko-ukrajinském konfliktu

V úterý mimořádně zasedají poslanci kvůli polskému dolu Turów. Místo toho se však zatím řeší aktuální situace na Ukrajině. V noci totiž podle světových agentur překročili ruští vojáci hranice do separatistických území na východě země. V úvodu schůze si vzal slovo premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj je Evropa krok od války, vyslovil se pro tvrdé sankce pro Rusko.

„Musíme jasnými slovy pojmenovávat, co se děje, a být si toho vědomi. Evropa je v tuto chvíli krok od války,“ prohlásil premiér Fiala k ruské invazi na Ukrajinu. Varoval před tím, že ruský prezident Vladimir Putin se nemusí zastavit jen tam.

„Kdo by věřil, že tento postup a snahy Putina o oživení Sovětského svazu mohou skončit na východě Ukrajiny, ten se mýlí, je naivní. Podívejme se do starých map, kam až Sovětský svaz zasahoval, a pochopíme všichni, jak se nás to bytostně dotýká,“ varoval předseda české vlády.

Uznání povstaleckých republik na východě Ukrajiny a zahájení vojenského tažení označil za akt agrese ze strany Ruska. Podle Fialy nikdo nemůže pochybovat o tom, že se jedná o porušení mezinárodního práva.

Reakce EU v podobě sankcí pro Rusko by podle Fialy měly přijít co nejdříve. „Dopad na Rusko by měl být tvrdý. EU pracuje na snížení energetické závislosti na Rusku, to je důležité i pro ČR, jsou předjednány dodávky energetických surovin z jiných zemí, připravujeme se i na tuto variantu,“ ujistil Fiala. Česko má podle odborníků zásoby ropy a zemního plynu na několik týdnu až pár měsíců.

Nesmíme mlčet, podporujeme Fialu, zní z ANO

Za prioritu vlády označil Fiala ochranu občanů České republiky. Podle premiéra je země připravena i na případný příliv uprchlíků z Ukrajiny.

K situaci se vyjádřil i prezident Miloš Zeman. „Vstup ruských vojsk na území separatistické Doněcké a Luhanské lidové republiky zvyšuje riziko vojenského konfliktu a snižuje naději na diplomatické řešení,“ varoval prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka na Twitteru.

Postup Ruska odsoudilo i opoziční hnutí ANO. Expremiér Andrej Babiš (ANO) už na Twitter napsal, že podporuje stanovisko současného kabinetu.

„Chci jednoznačně odsoudit agresi Ruska na Ukrajině. Shodujeme se s panem premiérem, je to jednoznačným porušením mezinárodních smluv. Naše země je velmi citlivá na takové postupy, protože z minulosti dobře víme, jaké bylo rozhodnutí o nás bez nás. Nesmíme mlčet, když se to děje jiné zemi. Vyjadřujeme jednoznačně podporu vládní koalici,“ řekla v úvodu úterní schůze šéfka poslanců hnutí ANO Alena Schillerová.

Tagy: