Premiér Fiala dostal pozvánku do Bílého domu. V USA ho přijme americký prezident Biden

Český premiér Petr Fiala (ODS) by se měl vypravit do sídla prezidenta Spojených států Joe Bidena. Informaci přinesl deník Blesk s odkazem na dobře informovaný zdroj. Cesta za oceán by se podle něj měla odehrát ještě letos.

„Ano, cesta premiéra do Bílého domu by měla proběhnout ještě v tomto roce. Zatím se připravují témata,“ řekl deníku Blesk dobře informovaný zdroj z okolí premiéra. „Zájem o setkání je,“ doplnil mluvčí vlády Václav Smolka.

Za americkým prezidentem v Bílém domě byl naposledy Fialův předchůdce ve funkci Andrej Babiš (ANO). Toho v Oválné pracovně před třemi lety přijala tehdejší hlava Spojených států Donald Trump.

Fiala už se s Bidenem setkal na summitu Severoatlantické aliance v Bruselu koncem března krátce poté, co se vrátil ze své cesty z Kyjeva. Tématem summitu byla zejména válka na Ukrajině a s ní spojená evropská bezpečnost.

„Opravdu jsme stihli jenom pozdravy a zdvořilostní věty, to setkání ale bylo velmi srdečné. Velice dobře ví, co dělá Česká republika – jakou roli dnes hrajeme v Evropě a při pomoci Ukrajině,“ sdělil Fiala novinářům po skončení summitu v Bruselu.

Tagy: