Premiér Fiala se pustil do další milionové investice. Nákup dluhopisů mu doporučil poradce

Premiér Petr Fiala (ODS)

Majetková přiznání politiků

Premiér Petr Fiala se pustil do další investiční příležitosti. Po kontroverzní družstevní záložně nakoupil na radu finančního poradce dluhopisy za dva miliony korun. Podle zjištění Seznam Zpráv by se mělo jednat o společnost T-Development, která se zabývá výstavbou a pronájmem nemovitostí. Někteří odborníci se však tomuto nákupu podivují.

Předseda vlády se do investice měl pustit v loňském roce. Vyplývá to z jeho majetkového přiznání, které musel jako člen vlády odevzdat. Ukázalo, že si pořídil byt v Brně za 4,2 milionu korun a navíc nakoupil dluhopisy.

ČTĚTE TAKÉ: Je větší zlo francouzská levice, nebo lepenovci? Členové pětikoalice se pohádali kvůli volbám

Ty mu měl doporučit finanční poradce, jehož jméno však není známé. „Na jeho doporučení investoval dva miliony korun do standardně obchodovaného dluhopisu společnosti T-Development,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí vlády Lucie Ješátková. Poradce měl podle ní seznámit premiéra i s možnými riziky, kterým odpovídá úrok ve výši osmi procent.

Fialův investiční krok neušel uživatelům sociálních sítí, kteří se nad tím podivují. Mezi nimi je například vedoucí oddělení investic v Air Bank Petr Žabža. „Držím panu premiérovi palce. Díval jsem se na ten dluhopis jenom zběžně, ale pokud mě oči neklamou, jde o nezajištěný dluhopis proti s. r. o. s jedním majitelem, pohybujícím se v oblasti nemovitostního developmentu. Za osm procent je to za hubičku. Toho poradce, co mu to zprostředkoval, bych moc rád potkal,“ uvedl.

Ostřeji si ale do předsedy vlády rýpnul známý kritik současného kabinetu a investor Michal Šnobr. „Tohle je šílené. Opravdu je náš premiér v takové izolaci? T-Development za dva miliony korun na doporučení finančního poradce. Asi kampelička nestačila...,“ napsal Šnobr na sociální síť X.

Fialova investice do kontroverzní kampeličky nevyšla

Předseda vlády se do povědomí veřejnosti se svou investiční aktivitou dostal už v minulém roce. Tehdy obhajoval svůj podíl v družstevní záložně ve výši 950 tisíc korun, který nezapsal do svého majetkového přiznání.

Kolem Podnikatelské družstevní záložny přitom byly v minulosti kontroverze, byla totiž prověřována kvůli podezřelým finančním operacím. Fialova investice byla i předmětem jednání v Poslanecké sněmovně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nabídka na převzetí Liberty Ostrava nepřišla, řekl Stanjura. Větší podporu hutí stát podle něj neplánuje

Tagy: