Premiér nás má za užitečné idioty Putina, stěžuje si Brabec. Jen špičkování, opáčil Haas

Richard Brabec (ANO) a Karel Haas (ODS)

360° (194)

Podle místopředsedy hnutí ANO Richarda Brabce se premiér Petr Fiala (ODS) chová vůči představitelům opozice neuctivě. Rezolutně odmítl názor, že by ANO bylo proruskou skupinou. Poslanec Karel Haas (ODS) naopak upozornil na uraženou ješitnost řady opozičních politiků, kteří podle něj „nepřekousnou slovní špičkování“. Oba muži se v pořadu 360° ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřili ke způsobům politické komunikace v zemi.

Pátečního setkání nedávno zvolených českých europoslanců s premiérem Petrem Fialou (ODS) se nezúčastnili politici zvolení za hnutí ANO. „Pokud by si premiér odpustil některé výroky, tak bychom tam přišli,“ vysvětlil neúčast svých spolustraníků Brabec. „Nelíbí se nám nálepkování za užitečné Putinovy idioty,“ dodal.

ČTĚTE DÁLE: Rivalita stranou. Turka přivezl na setkání s Fialou Vondra, projížďku hájí životním prostředím

Haas poukázal na potřebu vzájemné komunikace a oddělení politických soubojů od praktické diskuse. „Vážím si každého europoslance, který se zúčastnil koordinačního jednání s premiérem,“ uvedl poslanec. „V politice nemůžeme být vztahovační,“ doplnil.

Podle Brabce si Fiala podobnými schůzkami buduje zejména vlastní pověst. „Premiér si plete své zájmy se zájmy republiky,“ zdůraznil bývalý dlouholetý ministr životního prostředí. Neúčast členů ANO na schůzce Brabec interpretoval jako určité gesto směrem k premiérovi.

„Můžeme se lišit politicky, můžeme mít rozdílné názory, ale věcné rozhodnutí přijmout premiérovo pozvání kvituji,“ uvedl Haas. Zároveň upozornil, že i zástupci ANO se dříve vyjadřovali o Fialovi a současné vládě krajně nevybíravým způsobem, kdy předseda hnutí Andrej Babiš premiéra několikrát označil za lháře a doporučil mu návštěvu psychiatra.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vteřiny od zkázy. Ke srážce letadel chybělo málo, nebezpečný manévr zachytilo video

Tagy: