Rivalita stranou. Turka přivezl na setkání s Fialou Vondra, projížďku hájí životním prostředím

Alexandr Vondra a Filip Turek se svezli jedním autem, přestože jsou rivalové.

Europoslanci Vondra a Turek jeli společně autem

Jsou situace, kdy jde rivalita stranou. A to i ta politická. Tím se nejspíš řídilo duo europoslanců, konkrétně Alexandr Vondra (ODS) a Filip Turek (Přísaha a Motoristé sobě). Oba mířili na setkání s premiérem Petrem Fialou (ODS), který vítal nově zvolené zákonodárce do Evropského parlamentu. Ačkoliv jsou oba politici z jiných uskupení a frakcí, které v řadě věcí jdou proti sobě, Vondra nabídl Turkovi cestu ve svém autě. Na sociálních sítích za to část lidí Vondrovi spílá. On sám společnou projížďku hájí s tím, že aspoň s Turkem šetřili životní prostředí.

O společné jízdě Vondry s Turkem autem po Praze informoval novinář Seznam Zpráv Václav Dolejší. Ten jako první na sociální síti X sdílel fotografii obou politiků, přičemž Turka měl Vondra dovést do Kramářovy vily ve svém Subaru.

ČTĚTE TAKÉ: Z internetu až do Europarlamentu: Příběh influencera oblétl svět. Prozradil, jaký balík vydělává

Problém je, že tito dva europoslanci jsou ve zcela odlišných evropských frakcích. Vondra je už několik let v ECR coby zákonodárce ODS, Turek vstoupil do nových Patriotů pro Evropu, které společně s maďarským předsedou vlády Viktorem Orbánem založil Fialův hlavní soupeř na domácí půdě – expremiér Andrej Babiš (ANO). „Co na to premiér Petr Fiala, který frakci Patriotů označuje za „služebníky zájmů Ruska“? tázal se na sociální síti X Dolejší.

Sám Vondra však společnou cestu hájí. „Po ranní schůzce s europoslanci na ministerstvu zemědělství se ukázalo, že Filip Turek nemá auto a musel by taxíkem. Tak jsem ho na schůzku s premiérem svezl svým Subaru. Ušetřili jsme tím emise CO2. Takový car sharing v českém vydání,“ komentoval místopředseda ODS.

Objevila se i kritika. „Sašo, vy jste ještě větší darebák, než jsem si myslel,“ napsal jeden z komentujících k příspěvku směrem k Vondrovi. „Česká republika má, zdá se, již takovou jistou tradici, že europoslanci dělají často ze své domácí strany idioty,“ uvedl jeden z dalších uživatelů X.

Oproti tomu další se rozhodli situaci glosovat mírněji. „Sdílená ekonomika, oba jsou zelenější, než se zdají být,“ napsal se smějícím se smajlíkem poslanec Patrik Nacher (ANO). „Vy naděláte … Taky jsem jednou omylem na pumpě přisedl do cizího auta,“ komentoval pro změnu manžel europoslankyně Danuše Nerudové Robert Neruda.

Paradoxem je, že Turek má vlastnit hned celou řadu aut, na což upozornili i někteří uživatelé X. „Prezident jaguár klubu neměl ten den autíčko, oukey,“ psal jeden z nich.

Tagy: