Debatovalo by se o nepodstatných číslech. Fiala nechápe kritiku utajování návrhu rozpočtu

Petr Fiala

Fiala nechápe kritiku ohledně návrhu rozpočtu

Premiér Petr Fiala (ODS) nechápe kritiku, že kabinet nezveřejnil první návrh rozpočtu. Debatovalo by se o číslech, která nemají oporu ani ve vývoji letošního rozpočtu. Z návrhů k růstu české ekonomiky, které Národní ekonomická rada vlády (NERV) představila v lednu, se chce kabinet podle Fialy přednostně zabývat čtyřmi oblastmi. Jsou jimi investice do dopravní infrastruktury, dále modernizace a reforma trhu práce, rychlejší výstavba například bytů a zkvalitnění regionálního školství.

„V tom předcházejícím období jsme zvládli všechny krize a výzvy, kterým byla naše země vystavena, a teď musíme – a na tom pracujeme – zrychlit ekonomický růst tak, aby se dařilo našim firmám, aby rostly příjmy lidí,“ uvedl Fiala. „Musíme a chceme využít ten rok a půl do konce volebního období, abychom ještě udělali co nejvíce změn,“ doplnil.

ČTĚTE TAKÉ: V europarlamentu vznikla nová frakce, povede ji německá Alternativa. Součástí je i česká SPD

Urychlení investic do dopravní infrastruktury chce vláda dosáhnout větším využitím PPP projektů, které spočívají ve spolupráci veřejného a soukromého sektoru. Ty se podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) hodí k budování vysokorychlostních tratí nebo úseků dálnic.

Formou PPP v ČR doposud vznikala jen dálnice D4. Kupka ve středu po jednání kabinetu řekl, že se jeho resort zabývá přípravou dalších šesti důležitých infrastrukturních staveb, například severní části Pražského okruhu, středočeské D3 a D55 na Moravě. „V případě železničních projektů se jedná o jednotlivá ramena vysokorychlostních tratí a rychlých spojení, jednak Moravské brány, rychlých spojení na střední Moravě a také na jižní Moravě,“ dodal Kupka.

K dalším prioritám vlády podle Fialy patří reforma dávkového a sociálního systému tak, aby lidi motivoval k práci, a modernizace zákoníku práce. NERV ve svém materiálu z počátku roku doporučila možnost propuštění bez udání důvodu. Vladimír Horna z ministerstva práce a sociálních věcí na začátku července řekl, že žádný návrh na uzákonění této možnosti neexistuje. Ve výstavbě se pak chce vláda zaměřit i na zkrácení povolovacích lhůt nebo revizi norem tak, aby odpovídaly západním zemím, uvedl premiér.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Parazitujete na válce. Být Fiala jako Orbán, nemusely umírat děti, řekl Macinka k ODS

Tagy: