Zákon o bydlení? Bartošův socialistický experiment, to jsme se neodvážili ani my, zní z ANO

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) donesl před poslance jednu z vlajkových lodí Pirátů, kterou je zákon o podpoře bydlení. Zákon má pomoci téměř 1,6 milionu lidí v bytové nouzi. Přestože především z ODS se neozývá úplně přesvědčivá podpora, vláda zákon schválila a ve středu ho v prvním čtení jednohlasně podpořili i všichni koaliční poslanci. Proti se podle očekávání postavili především opoziční poslanci. Ti z hnutí ANO ho označili za Bartošův socialistický experiment a obávají se nárůstu obchodu s chudobou. Bartoš slibuje vysvětlení a nabízí řešení.

„Není to zákon o sociálním bydlení, byť ten tady chybí. Musíme si říci, že předchozí programy na výstavbu sociálního bydlení nebyly příliš úspěšné, proto jsme přišli s celoevropským trendem tzv. dostupného bydlení, tedy bydlení, které dokáže uspokojovat potřeby i střední třídy, ať už je to třeba nižší příjmová hladina té dané rodiny, ať už jsou to lidé mladí, startovací byty do 35 let nebo jsou to potřebná povolání,“ řekl při představování zákona ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zoufalé úředníky zavalily žádosti o stavební povolení. Pracujeme na tom, řekl Bartoš

Šéf Pirátů zároveň dodal, že hnutí ANO za osm let svého působení ve vládě žádné řešení tohoto problému do finále nedotáhlo. Na relevantní postřehy, které by vedly ke zlepšení zákona, je podle svých slov připravený.

A kde vezmete ty byty, které mají lidem zprostředkovat kontaktní místa pro bydlení? Tahle otázka padá často. Jednak jsme...

Posted by Ivan Bartos on Tuesday, July 9, 2024

Zákon má podle něj za cíl pomoci přibližně 1,6 milionu osob, a především 160 tisícům lidí, kteří jsou v bytové nouzi. Zákon by měl vytvořit registr bytů, které budou na základě kritérií potřebným přerozdělovat obce. Byty do registru mohou vložit i soukromníci, stát by jim měl poskytnout dostatečnou garanci.

ANO kritizuje především to, že roční dopady do rozpočtu by měly být až 1,5 miliardy korun, zároveň nesouhlasí s nárůstem úředníků na tzv. ORP (obcích s rozšířenou působností), kteří budou mít za úkol s přidělováním bytů pomáhat a poskytovat poradenství. Nových úředníků mělo být původně kolem 190, jejich počet se ale zřejmě sníží.

Vzniknout má i asistence v bydlení, která podpořeným domácnostem pomůže udržet si bydlení a zároveň minimalizuje rizika pro majitele a sousedy. Zákon je také úzce navázaný na změny v systému dávek, které připravuje MPSV.

ANO: Takhle socialistický zákon tu ještě nebyl

„Nepamatuji si, že bychom někdy řešili tak socialistický zákon, jako je tento. Dokonce ani v době, kdy jsme byli menšinová vláda s podporou komunistů, jsme se neodvážili předložit tak socialistický zákon. Budu tomu říkat lex budujeme vzorný socialistický stát v bydlení, tzv. socialistický experiment,“ pustil se do Bartoše například opoziční poslanec ANO Milan Feranec.

Někteří z nich upozorňovali i na to, že je třeba zaměřit se na řešení obchodu s chudobou a obávají se, že tento zákon naopak tento problém ještě zhorší. „Stát se stane novým obchodníkem s chudobou a ještě bude tyto nekalé praktiky podporovat ze státních peněz,“ řekla poslankyně ANO z Ústeckého kraje Eva Fialová.

Jurečka návrh hájí

„Zákon o podpoře bydlení cílí na pomoc rodinám i jednotlivcům, kteří i v důsledku dopadů mnoha krizí, jimiž naše země v uplynulých letech prošla, stále častěji řeší problémy s udržením nebo i získáním bydlení,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poté, co zákon schválila vláda.

Ta si od předpisu slibuje také úspory na nákladech spojených s bytovou krizí, které podle ní z veřejných rozpočtů ročně převyšují čtyři miliardy korun. Již dříve kabinet schválil pozměňovací návrh, který umožní pronajímatelům jednodušší vystěhování problémových nájemníků takzvaným rozkazem k vyklizení. Cílem je zkrácení, a především zjednodušení řízení před soudem.

Mechanismy, které zákon zavádí, by podle ministrů měly vést k omezení počtu dětí v azylových domech nebo seniorů v ubytovnách. Pomoci má podle Jurečky při hledání bydlení také dětem odcházejícím z ústavní péče nebo zdravotně postiženým. „To všechno jsou skupiny, které dnes končí v lepším případě v zařízeních, jejichž provoz nás stojí násobně víc než podpora při získání bydlení a následné zabydlení. V horším případě končí tito lidé na ulici, kde stát potom hradí zvýšené náklady v rámci zdravotní péče a výjezdů záchranných složek,“ dodal Jurečka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyšší televizní poplatky? Je to dvojitá platba, zlobí se firmy. Rozšíření kritizuje i Bartoš

Tagy:
Marian Jurečka Ivan Bartoš Česká pirátská strana ANO 2011 dostupné bydlení Milan Feranec Eva Fialová