Premiér Fiala se nakazil koronavirem, míří do izolace. Pracovat chce z domova

Petr Fiala

Premiér Fiala měl pozitivní test na COVID-19

Premiér Petr Fiala (ODS) se nakazil koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19. Oznámil to na svém twitterovém účtu. Čeká jej sedmidenní izolace, k pracovnímu programu se ale chce z domova vrátit co nejdříve, uvedl.

„Dnes ráno mi vyšel pozitivní výsledek testu na covid. Nyní mne samozřejmě čeká sedmidenní izolace. K pracovnímu programu se chci vrátit, co nejdříve to půjde, alespoň z domova,“ napsal Fiala v úterý ráno na Twitter.

Kabinet v útrý hájí ve Sněmovně svůj návrh na prodloužení nouzového stavu, ve středu má na programu řádné zasedání. Fiala měl v plánu i řadu dalších pracovních schůzek či úterní jednání koaličních špiček ohledně vládních opatření kvůli inflaci a růstu cen energií. Za týden se chystá do Berlína na schůzku s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Z programu premiéra zatím vypadávají ty akce, které lze absolvovat jen osobně. Na konání úterního koaličního jednání či středeční schůze vlády nebude mít Fialova nákaza vliv. Premiér se neúčastnil jednání vlády například ani před dvěma týdny, kdy byl na návštěvě Kyjeva. Zastoupil ho první vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

Při epidemii se už koronavirem nakazila řada politiků včetně prezidenta Miloše Zemana i několika členů předchozí vlády. Podle dostupných informací byli buď bez příznaků, nebo měli mírnější průběh nemoci a léčili se doma. Z nynější vlády měli pozitivní test ministr kultury Martin Baxa (ODS) či ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Nákaza koronavirem také odložila jmenování ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) z poloviny prosince na začátek ledna.

Tagy: