Koupaní v kašně se nevyplácí, hrozí pokuty i nemoci. Pozor na specifické předpisy pro řeky

V městských fontánách byste se koupat neměli.

Koupání ve fontánách

Také vás v těchto horkých dnech lákají snad všechny vodní plochy k osvěžení? Dejte si ale pozor. Třeba koupání v městských fontánách, ve kterých se někteří s oblibou cákají, se důrazně nedoporučuje a někdy i zakazuje. Hrozí vám nejen zdravotní problémy, ale i pokuty.

Přes den dětské brouzdaliště, večer vana pro psy a nad ránem koupelna pro lidi bez domova. K tomu všemu poslouží totéž místo, a to městská kašna. „Kašny a fontány ve městě nejsou určeny ke koupání. Co se týká vodních ploch v parcích, je nutné se řídit návštěvním řádem, případně obecně závaznou vyhláškou. Za porušení obecně závazné vyhlášky města o ochraně veřejné zeleně může být přestupci na místě uložena pokuta až do deseti tisíc korun,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

ČTĚTE TAKÉ: Ráj pro 400 turistů. Dechberoucí ostrov nastavil tvrdá pravidla, nabízí jedinečný zážitek

A kromě pokuty si lidé mohou odnést i zdravotní komplikace. „Rizika lze rozdělit do dvou kategorií. Může dojít k poškození trávicího systému, to je jedna část, druhá část je, že může dojít k tvorbě různých ekzémů, takže se jedná o ten kožní kryt,“ uvedl praktický lékař Jiří Zikmund.

„Pominu-li, že tam někdo v nočních hodinách občas vykoná svoji potřebu, včetně zvířat, tak to riziko, že získáme nevítanou chorobu, je velké,“ souhlasil epidemiolog Roman Prymula.

Důvodem je užitková voda, která je ošetřená jen chemicky a většinou cirkuluje stále dokola. „Hygienická stanice hlavního města Prahy neprovádí kontroly kvality vody v kašnách, neboť se nejedná o místa ke koupání,“ řekla hygienička Helena Mikulášová.

Spolu se zmíněnými riziky je tu i otázka nahatých dětí na veřejnosti. „Může to někoho pohoršovat a na slabší povahy mít negativní vliv. Vystavování dětí může provokovat sexuální predátory a děti mohou být ohroženy,“ uvedl psychiatr David Adam. A svá pravidla má například i plavání ve Vltavě. Plavci jsou účastníky plavebního provozu a musí se řídit stejnými předpisy jako třeba lodě a další plavidla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: České kempy zažívají renesanci navzdory cenám, tvrdí expert. Řekl, kde je prostor ke zlepšení

Tagy: